„Este un capitol separat pentru indemnizațiile demnitarilor, primarilor și viceprimarilor, care se calculează începând cu salariul mediu pe economie. De ce am făcut acest lucru? Cred că este o precizare care trebuie făcută, pentru că la toți ceilalți bugetari se pornește de la salariul de bază, la care se adaugă sporurile. Or, demnitarii, primarii și viceprimarii au indemnizații care nu cuprind niciun fel de sporuri, nici măcar sporul de vechime, și atunci, ca să fie pe o bază corectă pentru toată lumea, s-a optat pentru această variantă”, a explicat Olguța Vasilescu în debutul ședinței de guvern.

Îi taie din salariu

Potrivit draftului Legii salarizării unitare, cea mai mare indemnizație o va avea președintele României. Aceasta va fi de șase ori mai mare decât salariul mediu pe economie (3.131 lei anul acesta). Asta înseamnă că Klaus Iohannis va primi, lunar, o indemnizație de 18.786 de lei, mai puțin față de 21.500 de lei cât avea în luna ianuarie. Salarii mai mici vor avea și premierul, dar și cei doi șefi ai camerelor Parlamentului, care nu vor mai fi plătiți la fel ca Iohannis, ca până acum.

Cât privește restul aleșilor, toți primarii și viceprimarii din localitățile cu număr similar de locuitori vor fi plătiți la fel. „Legea schimbă foarte multe principii, nu mai este pe clase de salarizare, este pe funcții, grade și gradații”, a explicat ministrul Muncii.