În zona comunei Moldoveneşti, pe traseul viitoarei Autostrăzi Transilvania, lucrările de construcţie s-au blocat deoarece există un depozit de deşeuri chimice provenite de la fostele Uzine Chimice din Turda.

Procedura de licitaţie pentru neutralizarea celor 50.000 de tone de deşeuri chimice provenite de la fostele Uzine Chimice din Turda a fost demarată în data de 27 aprilie. După negocieri accelerate, pe primul loc s-a clasat un consorţiu de patru firme Eurocontruct Trading 98 SRL, SC Uni Recycling SRL, SC I&C Transilvania Construcţii SRL şi SC Minesa ICPM SRL.

Două dintre aceste firme, Euroconstruct Tradign SRL şi I&C Transilvania Construcţii SRL, sunt patronate de Dan Besciu, respectiv Daniel Călugăr, apropiaţi ai Partidului Democrat Liberal.

Condiţii dure puse de compania de drumuri

Deşi CNADNR a anunţat numele firmelor care s-au clasat pe primul loc, oficialii spun că negocierile nu sunt încă finalizate. În cazul în care firma lui Besciu refuză să ducă să respecte condiţiile impuse de autorităţi, CNADNR va semna contractul cu firma clasată pe locul doi.

Directorul proiectului Autostrăzii Transilvania din cadrul CNADNR, Radu Gaşpar, a precizat azi că biroul de presă din cadrul companiei s-a grăbit să anunţe numele câştigătorului, din moment ce negocierile nu au fost finalizate. „Pe lângă condiţiile de bază anunţate în caietul de sarcini, firmele care s-au clasat pe primul loc trebuie să respecte o serie de condiţii, între care finalizarea lucrărilor în 21 de zile de la semnarea contractului, neutralizarea în totalitate a solului, transportul în condiţii de maximă siguranţă a unei cantităţi estimate între 6.000 şi 10.000 de tone de substanţă pură la un incinerator din Germania. O altă condiţie se referă la avansul de plată”, a spus Radu Gaşpar.

Contractul care va fi încheiat între firma lui Dan Besciu şi CNADNR cuprinde două etape. „Prima se referă la eliberarea amplasamentului şi aducerea terenului la forma iniţială şi a doua, la netralizarea în întregime a substanţei active care se va face în Germania. Acolo vor fi transportate în jur de 6.000-10.000 de tone de deşeuri chimice”, a spus Gaşpar. Dan Besciu nu a putut fi contactat.

AVÂNT

„Întâlnirile de taină” i-au crescut notorietatea

Afacerile lui Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, patronii companiei Euroconstruct Trading ’98, au intrat pe o pantă ascendentă în perioada în care Traian Băsescu ocupa funcţia de primar general al Capitalei. Supranumiţi „regii asfaltului portocaliu” graţie multiplelor contracte căştigate în perioada în care Băsescu ţinea frâiele Bucureştiului, Besciu şi Vulpescu au câştigat notorietate şi datorită restaurantului pe care îl deţin.

Vestitul local „Golden Blitz”, amplasat în imediata apropiere a Palatului Cotroceni, a fost frecventat adesea de Traian Băsescu şi a fost transformat de multe ori în gazda „întâlnirilor de taină” ale membrilor PDL.