Evenimentul Zilei > Politica > Trandafirii PSD se ofilesc la umbra baronilor locali
Trandafirii PSD se ofilesc la umbra baronilor locali

Trandafirii PSD se ofilesc la umbra baronilor locali

După o ședință maraton în care liderii partidului au scos cuțitele pe masă, Comitetul Executiv al PSD s-a încheiat exact ca în schițele lui Caragiale, cu o pace generală.

Nimeni nu a fost decapitat – vorbind la figurat, bineînțeles – și toată lumea, mai puțin Eugen Teodorovici, a ieșit mulțumită. Marcel Ciolacu a fost desemnat președinte interimar, având sarcina să organizeze viitorul congres pentru alegerea unei conduceri statutare, care a fost programat să se desfășoare în luna februarie. Felul în care au decurs discuțiile în CEx. și, mai ales, poza de la final confirmă criza profundă de cadre în care a ajuns PSD după ce a fost preluat de baronii locali. Nimeni, nici un lider din afara găștii nu a reușit să crească și să se dezvolte în preajma lui Dragnea, Bădălău, Ciolacu, Oprișan, Buzatu, Stănescu, Vasilescu etc.

Șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a preluat conducerea partidului nu pentru că ar fi cel mai frumos și mai deștept dintre PSD-iști, ci pentru că a fost cel mai iute de picior. Luni seară, atunci când ceilalți, încă își mai lingeau rănile și-și plângeau de milă după eșecul înregistrat la prezidențiale, șeful Camerei a avut prezență de spirit și a convocat principalii lideri ai partidului în biroul său, la discuții despre viitor.

La întâlnire au participat aproximativ 35 de baroni locali și șefi de organizații, printre ei, aflându-se Paul Stănescu (PSD Olt), Niculae Bădălău (PSD Giurgiu), Marian Oprişan (PSD Vrancea), Ionel Arsene (PSD Neamţ), Dan Nica (PSD Galaţi), Gabriel Zetea (PSD Maramureş), Radu Moldovan (PSD Bistriţa-Năsăud), Daniel Suciu, Aladin Georgescu (PSD Mehedinţi), Rodica Nassar (PSD Sector 2), Rovana Plumb (PSD Dâmboviţa), precum și aproape toţi primarii de sector din Bucureşti – Daniel Florea (Sectorul 5), Mihai Toader (Sectorul 2), Robert Negoiţă (Sectorul 3), Gabriel Mutu (Sectorul 6), Daniel Băluţă (Sectorul 4).

Aceștia au reprezentat forța care, în ședința CEx., a presat pentru a forța demisia tripletei Viorica Dăncilă – Eugen Teodorovici –  Mihai Fifor din fruntea PSD și înlocuirea sa cu o conducere colectivă.

Ce s-a întâmplat în cadrul CEx., tensiunea, discuțiile, țipetele, insultele pe care și le-au aruncat și lacrimile pe care le-au vărsat baronii PSD, au făcut subiectul știrilor pe surse care au fost difuzate de toată mass-media în timp real, chiar în momentul în care se produceau.

La final, însă, toți au ieșit la poză cu zâmbetul pe buze, unii triumfători, ceilalți resemnați, dar fără vânătăi vizibile. Anunțul a fost făcut de noul președinte interimar, Marcel Ciolacu.

„Cu toţii ne-am asumat multiplele greşeli pe care le-am făcut şi am ajuns la concluzia că trebuie o resetare a partidului şi nu făcut un măcel sau, cum se aştepta ca până acum, să pice capete. De fapt şi de drept, nu a picat niciun cap azi şi, iar o premieră în PSD, fostul lider se regăseşte în echipa partidului ca şi preşedinte la doamne“, a afirmat noul președinte interimar al PSD.

PSD a intrat în epoca baronilor

Demisia vechii conduceri, în integralitate, și alegerea lui Ciolacu ca interimar, până în luna februarie, când se va ține Congresul statutar al partidului, a fost o soluție de compromis, la care au ajuns baronii locali pentru a evita luptele interne. Aceasta cu atât mai mult cu cât a rămas mai puțin de o jumătate de an până la alegerile pentru primării și consilii județene. A fost cam același tip de rezolvare la care au recurs și după europarlamentarele din luna mai și după arestarea lui Liviu Dragnea.

Doar că, de această dată, ca să-și asigure liniștea înainte de alegeri, cu atât mai mult cu cât toți sunt interesați să realizeze un scor bun la locale și să-și păstreze feudele, vechii dinozauri au fost mult mai atenți la cei pe care și i-au desemnat ca să-i conducă. Așa se face că au optat pentru o conducere colectivă, în care au intrat cu toții: Marcel Ciolacu, Niculae Bădălău, Dan Nica, Dumitru Buzatu, Marian Oprișan, Gabriel Zetea, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Claudiu Manda etc.

„Este o resetare totală. Este pentru prima oară când nu numai preşedintele, ci întreaga conducere a partidului şi-a depus demisia şi şi-a asumat. Mai ales, foarte mulţi dintre preşedinţii de organizaţii au solicitat că şi ei vor să îşi depună demisiile şi să facă alegeri interne în fiecare judeţ. Nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Eu consider că din acest moment, cum erau obişnuiţi în acest partid până la doamna preşedinte Dăncilă, să fie condus de un tătuc… s-a terminat. Acum acest partid este condus de o echipă“, a spus Marcel Ciolacu după ședința CEx.

Cu alte cuvinte, baronii PSD, s-au asigurat că ei vor fi cei care vor lua deciziile și vor impune linia pe care o va urma partidul, de acum înainte, și nu vor mai fi la mâna unui lider autoritarist, precum Dragnea, și nici nu vor depinde de hachițelele, mofturile și aroganțele uneia precum Viorica Dăncilă.

Decăderea celui mai mare partid de stânga

Criza de cadre în care a ajuns PSD în prezent, lipsa unor lideri de valoare, care să prezinte încredere în fața membrilor, a simpatizanților și a electoratului de stânga, pregătiți să preia conducerea și să impună o reformă internă, nu este deloc întâmplătoare și nici de moment. Este rezultatul unui război de uzură, care datează încă de pe vremea lui Adrian Năstase, și care s-a purtat între șefii organizațiilor din teritoriu, care și-au asumat, întotdeauna, victoriile în alegeri, și liderii de la nivel central.

Reprezentanții conducerii de la București au fost complexați și au bătut în retragere de fiecare dată când șefii de organizații locale le-au reproșat că au ajuns unde au ajuns datorită muncii lor. Pe măsură ce timpul s-a scurs, cu fiecare președinte PSD pe care l-au schimbat, baronii județeni au pretins și au căpătat din ce în ce mai multă putere, pe care au folosit-o în interes personal.

Pe de-o parte, ei au pretins bani de la bugetul central – așa au apărut programele de tip PNDL cu ajutorul cărora au fost fidelizați și ținuți aproape de Liviu Dragnea și, ulterior, de Viorica Dăncilă – cu care și-au finanțat clientela. Pe de altă parte, și-au promovat proprii „vasali“ în poziții de decizie la nivel guvernamental și/sau politic, astfel încât să-și asigure o influență cât mai mare. Cele mai multe dintre personajele promovate au fost niște mediocrități, lipsite de competențele necesare exercitării funcțiilor pe care le-au ocupat, al căror unic merit era că spuneau „Da!“ la tot ceea ce le-au cerut cei care i-au susținut să ajungă sus.

Așa se face că, pe măsură ce baronii locali au preluat PSD-ul, nici un alt politician din afara găștii, nu a mai fost lăsat să crească și nu a putut să se dezvolte la umbra lui Dragnea, Bădălău, Ciolacu, Oprișan, Buzatu, Stănescu, Vasilescu etc.