Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > De la CONSPIRAȚIA MULTINAȚIONALELOR și protestul din Piață, la droguri la PNȚ și bani falși la PNL. O istorie inversă, de Dan Andronic
De la CONSPIRAȚIA MULTINAȚIONALELOR și protestul din Piață, la droguri la PNȚ și bani falși la PNL. O istorie inversă, de Dan Andronic

De la CONSPIRAȚIA MULTINAȚIONALELOR și protestul din Piață, la droguri la PNȚ și bani falși la PNL. O istorie inversă, de Dan Andronic

Un proverb chinezesc spune că: "Să te ferească zeii să trăiești vremuri interesante!" De fapt, când l-am auzit prima dată mi-a fost prezentat ca un blestem. Subtil...

Trăim un moment extrem de interesant. O încordare greu de anticipat în urmă cu două luni a cuprins societatea românească. Prostia PSD și inspirația lui Iohannis au marcat acest moment interesant. Acum că lucrurile s-au mai liniștit puțin, putem vedea ce se va întâmpla în perioada următoare.

Miza reală nu mai este OUG 13  nici măcar OUG 14, ci cum va arăta realitatea politică după epuizarea momentelor de furie și revoltă din Piața Victoriei și din fața Palatului Cotroceni. 

Ca să fie clar, nu pun un semn de egalitate între cele două manifestații, ci le iau în considerare pe amândouă ca fiind legitime. Matematic, nu poți compara o manifestație de 50-70.000 de oameni cu una la care participă câteva sute sau mii. Democratic, amândouă au aceeași valoare. 

Nici măcar soarta lui Liviu Dragnea nu mai este la mijloc. Liderul PSD pare încercuit fără posibilitatea de a mai negocia ceva cât de cât rezonabil. Se lucrează intens la ruperea PSD, obiectivul anunțat fiind schimbarea guvernului în perioada aprilie-mai. Până atunci va fi frăgezit cu ciomagul mass-media și revolta din Piața Victoriei. 

Unii spun că Liviu Dragnea este direct responsabil de situația în care s-a ajuns: nu a discutat cu nimeni de la partid despre OUG 13, a încercat să lase toată responsabilitatea în cârca guvernului Grindeanu, iar comunicarea publică a fost un dezastru pentru că nimeni nu dă o declarație fără aprobarea lui. O singură scăpare ar avea: să schimbe agenda opiniei publice. Cu dezvăluiri despre Binom sau Klaus Iohannis. Dar mă îndoiesc că o poate face…

Alții vorbesc despre o operațiune coordonată de SRI în beneficiul lui Klaus Iohannis, care avut-o în subsidiar salvarea lui Laura Codruța Kovesi. Plus ieșirea din capcana Ghiță, acuzațiile acestuia nefiind investigate serios. Chemarea a 40 de ziariști la Parchet pentru difuzarea unor materiale la TV n-a mai indignat pe nimeni, cu atât mai mult cu cât ancheta părea dedicată găsirii acului în carul cu fân.

Faptul că Planul merge înainte, ne-o arată realitatea din jurul nostru. 

Ultima găselniță pentru întreținerea revoltei oamenilor fost o știre legată de implicarea multinaționalelor în scoaterea manifestanților în stradă. Care nu aveau de gând să plătească taxe mai mari, așa că au pornit la mobilizarea miilor de angajați pentru care au folosit rețele de comunicare internă din companii. 

Știu că este o manipulare clasică pentru că au încercat să mă implice direct prin publicarea pe un site care-mi poartă numele a știrii cu pricina! După care difuzau în rețelele de comunicare internă: «Uite ce a scris Andronic!» Faptul că am dezmințit categoric orice legătură între Dan Andronic de la EvZ și danandronic.net a stopat prostia asta. 

Nici Felix Tătaru, publicitarul care a făcut ultima campanie pentru Klaus Iohannis, nu a scăpat de implicare în această conspirație. E drept că în ultimul caz mai mult s-a băgat în seamă prin promovarea unor inițiative pe Facebook, devenind o pradă ușoară celor care vor să demonstreze că manifestațiile au o doză de manipulare în ele. 

Nu e nimic surprinzător: și eu am primit informații că SRI coordonează peste 1 milion de conturi de Facebook false, că există programe speciale de diseminare a mesajelor, că manifestanții de la Cotroceni sunt plătiți de PSD, circula chiar și un document în acest sens, dar am refuzat să dau curs publicării unor asemenea informații. 

Se poate spune că manipularea este la un prag extrem de ridicat, presa indiferent de formele de manifestare fiind un actor important. S-a putut observa o poziționare extrem de clară în zona televiziunilor de știri: Antena 3 și România TV deoparte, Digi 24 și Realitatea TV, de cealaltă parte. B1 TV la mijloc. De fapt, această poziționare nu a avut legătură cu manifestațiile, cu soarta OUG 13 sau cu dorința de informare. Este un exemplu clasic de poziționare politică: pro-PSD sau pro-Iohannis. De aici pleacă și exagerările, pentru că a existat o doză mare exagerare în prezentarea evenimentelor. Mă refer la toate televiziunile de știri.

Dar nimic nu-i nou sub soare!

Pentru cei mai tineri reproduc un citat dintr-un miner venit să planteze flori în Piața Universității în iunie 1990, difuzat de TVR. Singura televiziune cu știri a momentului acela. 

"Am găsit la PNȚ droguri, armament, muniție, mașină de scris automată, mașină de tipărit bani la PNL". 

Minerii Ion Iliescu au fost în înlocuiți cu multinaționale în 2017. 

Manipularea mult mai simplă, efectul același:

"Multinaționalele dau liber angajaților pentru a ajunge la proteste, deranjate de majorarea salariului minim”, a afirmat Dumitru Coarnă, la Antena 3, precizând că are informații clare în acest sens. 

După care însuși președintele Comisiei de supraveghere a SRI a glăsuit:

"Mai am o alta îngrijorare, e şi a lui Bogdan Chireac: maidanul de la Kiev a plecat de la demonstraţii de tipul ăsta (al celor din România – n.red.). La ce a dus Maidanul? La Crimeea care s-a dus la Rusia fără un foc de armă, regiunea Donbass aproape ruptă de Ucraina.

Pentru prima dată o să spun ceva ce a spus Traian Băsescu, cu războiul hibrid. Cred că lucrurile astea trebuie să le luăm măcar în analiză". 

Nu vi se pare că trăim vremuri interesante?