CU CÂT E MAI SCUMP Crăciunul 2012 faţă de acum zece ani. VIN CELE mai scumpe şi triste sărbători de iarnă

CU CÂT E MAI SCUMP Crăciunul 2012 faţă de acum zece ani. VIN CELE mai scumpe şi triste sărbători de iarnă

Inflaţia din ultimii ani, perioada de secetă, scumpirea mărfurilor de import din cauza deprecierii leului, dar şi a crizei alimentare, fac din Crăciunul 2012 unul de cel puţin două ori mai scump decât cel de acum zece ani, în condiţiile în care scumpirile de iarnă nici nu au început încă să apară.

În urmă cu zece ani cu toate scumpirile de la raft, preţurile afişate de comercianţi aveau niveluri care par acum incredibile. În 2012, în doar două luni de secetă am văzut carnea de porc scumpindu-se cu 15 - 20%.

Masa de Crăciun în 2002

Un kilogram de cotlet de porc costa 170.000 de lei, adică 17 lei noi, iar unul de carne tocată ajungea la 120.000 lei (12 lei noi). Preţul unui cozonac era de 50.000 de lei (5 lei noi). Toba şi caltaboşii se găseau la un preţ de 80.000 de lei (8 lei noi), iar cârnaţii de casă ecologici costau circa 200.000 de lei (20 lei noi ). Doar 50.000 de lei (5 lei noi) era preţul unui kilogram de cozonac, iar un vin bun se găsea la acelaşi preţ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luăm în calcul că pentru o masă de patru-cinci persoane este nevoie la Crăciun de circa două kilograme de cotlet, un kilogram de carne tocată, un kilogram de tobă, unul de caltaboş şi unul de cârnaţi, pentru platourile de răcituri. Numai 50.000 de lei (5 lei noi) era sticla de vin bun, în timp ce sticla de suc era 25.000 de lei (2,5 lei noi).

Aşadar, circa 800.000 de lei pentru carne, 250.000 de lei pentru vin şi alte băuturi, 10 de lei pentru cozonac, la care se adaugă alte cheltuieli se poate ajunge la concluzia că o familie de români putea mânca pe îndestulate cu 1.500.000 - 1.750.000 de lei, adică 150 -175 de lei noi.

Cât costă masa de Crăciun în 2012

În raport cu 2002, carnea este de aproape două ori mai scumpă. Acum, cotletul a ajuns să coste circa 23 de lei, iar preţul la kilogramul de carne tocată a ajuns până la 16 lei. Un kilogram de tobă, ca şi unul de caltaboş, costă circa 15 de lei, iar ţăranii vând cârnaţii econologici cu minim 40 -50 de lei kilogramul, aşa încât numai carnea necesară pentru masa de Crăciun costă o familie de patru cinci persoane cel puţin 150 de lei. Faţă de acum. zece ani, vinul este de cel puţin trei ori mai scump. O sticlă de un 75 ml de o calitate rezonabilă costă 15 lei, în timp ce cozonacul costă circa 10 lei.

Făcând calculele, rezultă că aceeaşi familie de patru-cinci persoane, care încearcă să-şi asigure un Crăciun la fel de bogat ca în 2002, va trebui să cheltuiască circa 300 - 350 de lei.                Preţuri 2002*/Preţuri 2012

Coltlet de porc        17 / 23 Carne tocată           12 / 16 Cârnat ecologic      20 / 40 Caltaboş                  8 / 15 Tobă                        8  / 15 Cozonac                   5 / 10 Vin                           5 / 15 Suc                         2,5 / 5

Sursa: Comercianţi *Preţurile sunt exprimate în lei noi

De ce este 2012 cel mai prost an

Pe hârtie, romaníi cârştigă de 2-3 ori mai mult ca în 2002. Situaţia acestora poate fi considerată însă chiar mai rea decât în 2002, ţinând cont că sunt puternic îndatoraţi la bănci, iar criza le-a redus simţitor din salariu.

În 2012, în România nu există aproape nicio familie fără credit, unii români cheltuind lunar chiar şi 70% din salariu, iar scăderile de venit produse din cauza crizei şi inflaţia au erodat mult din puterea de cumpărare. Doar bugetarii au văzut o creştere de 8% a salariilor în acest an, şi ar putea primi şi restul de bani, pentru a reveni la salariile din 2010. Mediul privat încă suferă şi nu şi-a permis acest lux.

În plus, deşi am avut un început de an plin de semne optimiste, cu o inflaţie anuală la minim istoric, pe parcurs preţurile au început să o ia razna, din cauza anului agricol extrem de prost, dar şi scăderii leului faţă de euro, multe dintre produsele alimentare fiind de import. În septembrie, inflaţia a fost de 5,33%, cea mai ridicată din ultimul an şi jumătate. Sunt toate premisele ca în 2012 să avem cel mai prost Crăciun de până acum. Citeşte alte articole pe această temă:

  • VESTE PROASTĂ: Am putea încheia şi 2012, şi anul viitor, cu creşteri mari de preţuriSCUMPIRI DE TOAMNĂ. EVZ a calculat cât are de plătit în plus o familie de patru persoane
  • Sărăcia se întoarce în Europa. VEZI cine spune asta
  • Lapte ieftin la uger, scump la raft
  • Sulfina Barbu: Creşterile de preţuri, oglinda proastei guvernăriDin ianuarie cotizăm mai mult la bunăstarea statuluiCadou de Anul Nou: scumpiri pe toată liniaSeceta nu iartă. Carnea s-a scumpit cu 20% în câteva zile