De cine se tem liderii comuniști de la Beijing că vor fi răsturnați? De propriul popor sau de armată?

China, armată / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Regimul comunist de la Beijing pare obsedat că ar putea pierde puterea. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns o serie de analiști politici occidentali după ce au văzut un document militar chinez obținut de Kyodo News din Japonia.

Documentul intern, difuzat în rândurile armatei chineze de către Comisia militară centrală , este destinat să transmită dorința președintelui Xi Jinping de a consolida forțele armate ale țării.

China vrea să-și proiecteze forța militară dincolo de granițele țării

Documentul prezintă o viziune întunecată asupra lumii. Textul vorbește despre faptul că Republica Populară Chineză se confruntă cu „blocuri antagonice ale lumii occidentale” care îi încurajează pe separatiștii din Tibet, Xinjiang și Hong Kong, precum și pe teroriști și practicanții Falun Gong.

Documentul solicită ca Armata Populară de Eliberare (PLA) să își schimbe atenția de la apărarea coastei Chinei la operațiuni terestre, maritime și aeriene dincolo de granițele Chinei.

„Pe măsură ce ne deschidem și extindem interesele naționale dincolo de granițe, avem nevoie disperată de o protecție cuprinzătoare a propriei noastre securități pe tot globul”, susține documentul.

De asemenea, materialul solicită consolidarea sistemului de comandă și control al armatei. Prin ajustarea strategiei militare, „echilibrul, dimensiunea și extinderea obiectivelor noastre strategice vor fi consolidate”. Rezultatul va fi „ gestionarea mai eficientă a unei crize, limitarea unui conflict, câștigarea unui război, apărarea intereselor strategice ale țării noastre într-un mod global și realizarea obiectivelor stabilite de partid și de președintele Xi. ”

De cine se teme Xi?

Foarte interesant este motivul pentru care China vrea să-și reformeze armata și să-i asigure o anvergură mondială. SUA, Rusia, Japonia și alte națiuni, susține Comisia Militară Centrală, au devenit națiuni influente deoarece aveau în spate o armată puternică. „Lecțiile istoriei ne învață că puterea militară puternică este importantă pentru ca o țară să crească de la a fi mare la a fi puternică”.

Armata puternică alungă spectrul războiului?

„O armată puternică este calea de a evita„ Capcana lui Tucidide ”și de a scăpa de obsesia că războiul este inevitabil între o putere emergentă și o hegemonie.”

Prin urmare, reformele militare sunt un atu important pentru orice țară emergentă care vrea să „forța emergentă este atât de puternicădepășească un vehicul mai lent”, spune documentul făcând aluzie la Statele Unite.

Afirmațiile făcute în document nu sunt neapărat adevărate. Un challenger care își propune să-și construiască o armată puternică ar putea mai degrabă să împingă puterea dominantă (SUA) să recurgă la un război preventiv înainte ca challenger (China) să devină mai puternic. Firește, cu excepția cazului în care  din punct de vedere militar încât poate descuraja un conflict, ceea ce deocamdată nu e cazul Chinei. Mai există, însă, încă un motiv pentru care e nevoie de întărirea armatei chineze. "Pe baza exemplelor oferite de prăbușirea Uniunii Sovietice și de tulburările politice din unele țări din Europa de Est, este important ca Partidul Comunist Chinez să controleze armata în încercarea de a-și asigura statutul conducător pe termen lung", scrie Japonia Times.

"Istoria dovedește că atâta timp cât partidul ține strâns controlul asupra armatei, poate rezista provocărilor atât în ​​țară, cât și în străinătate", a spus acesta.

Documentul vorbește deschis despre faptul că guvernul chinez a rezistat crizei politice din Piața Tiananmen din 1989 pentru că Partidul Comunist avea conducerea absolută.

Forța brută, singurul argument al rămânerii comuniștilor la putere?

"Cu alte cuvinte, guvernul Chinei este atât de îngrijorat că ar putea pierde puterea, încât trebuie să sublinieze că armata este slujitoarea Partidului Comunist. Poate că liderilor de la Beijing le este teamă că populația nu poate fi controlată fără sprijinul armatei. Poate că se tem că însăși armata ar putea prelua puterea. America are problemele sale, dintre care una este într-adevăr creșterea Chinei și provocarea pe care o reprezintă pentru primatului SUA în Pacific și chiar la nivel global. Dar, guvernul SUA nu are de ce să-și facă griji că Pentagonul își va răsturna stăpânii civili", scrie MIchael Peck pe site-ul nationalinterest.org.