Avocatul Poporului, Renate Weber, a dezvăluit miercuri seara, la TVR 1, de ce se doreşte înlăturarea ei din funcţie.
De ce vor să elimine Avocatul Poporului? Renate Weber a identificat două motive majore. La 8 februarie 2021, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţa că demersul de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Preşedintele Camerei Deputaţilor promite că acest demers va fi reluat în cel mai scurt timp posibil.
Explicaţiile Avocatului Poporului pentru aceasta ofensivă a liberalilor? În prim-plan apare atacarea OUG care dădea acces spitalelor private la fonduri publice şi atitudinea faţă de tăierile ilegale de lemne.
De ce vor să elimine Avocatul Poporului?
„Motivele care au deranjat şi au produs, cred, nişte pagube, sau ar putea să producă nişte pagube, au fost două, în opinia mea. Primul, cel mai important cred, a fost în momentul în care a fost şedinţa de Guvern cu 25 de Ordonanţe de Urgenţă. Una dintre acele ordonanţe se referea la accesul spitalelor private la banul public, dar în concurenţă neloială cu sistemul public de sănătate.
În sistemul public tu ai nişte obligaţii: achiziţiile publice se fac într-un anume fel. Spitalele private ar fi avut acces numai şi numai din pixul ministrului. Pe urmă, pentru că eu am ieşit şi înainte de ordonanţă şi am spus… Au modificat, nu au mai spus din pixul ministrului, a fost Hotărâre de Guvern. Dar iarăşi, fără justificări fără nimic.
Mai mult, tot prin acea OUG se dădea acces spitalelor private la sistemul de urgenţă. Spunea la data aceea doamna Turcan, ca omul să urmeze banii şi să se ducă unde vrea el. Dar nu e chiar aşa pentru că sistemul de urgenţă este gândit într-un anume fel, nu poţi să intervii cum vrei, când vrei, cu salvările.
Care a fost atunci grija mea cea mare? Că nu accesul spitalelor private la banul public era o problemă, nu! Cu faptul că aşa cu era gândită ordonanţa ar fi contribuit la decăderea sistemului public. Or noi avem în Constituţie un articol, la care nu se uită nimeni niciodată.
El spune că oamenii din această ţară au dreptul la servicii de sănătate din sistemul public. Păi atunci hai să investim în sistemul public, să-l facem performant şi nu să-l subminăm.
Renate Weber n-a fost înştiinţată
Departe de mine gândul să nu las oamenii din această ţară să lucreze în această industrie (n.r. – tăierea şi prelucrarea lemnului), numai că, haideţi să ne înţelegem, furtul este probabil de 10 ori mai mare.
Ariile protejate în România sunt numai pe hârtie, de aia şi avem procedura de infringement de la Comisia Europeană. Ei, în momentul în care s-a făcut această solicitare, a fost un moment în care au început să sune telefoanele nu la mine, ci la colegii mei, să le explice că nu e adevărat, că greşim… Oameni din industrie sau în legătură cu industria…
Şi în acelaşi timp am văzut nişte comunicate de o virulenţă la adresa mea care era total nejustificată. Şi atunci eu cred că astea au fost, de fapt, motivele”, a dezvăluit Renate Weber.
Totuşi, Avocatul Poporului a susţinut la TVR că în anul 2012 Parlamentul a revocat Avocatul Poporului, decizie care a fost amendată de Comisia de la Veneţia. „Eu, personal, nu am fost oficial atenţionată sau informată că există în curs procedura de revocare. Eu nu ştiu care sunt de exemplu, motivele oficiale, cele depuse la Parlament nu mi-au fost comunicate”, a completat Avocatul Poporului.