De ce susțin prelungirea stării de urgență. Pe cine slujește Tăriceanu? Editorial exclusiv de Rareș Bogdan
- Dan Andronic
- 13 aprilie 2020, 10:30
Proiectul editorial al EvZ de a aduce în fața cititorilor săi lideri politici și părerea lor despre problemele la zi ale României continuă! Azi, Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL îi dă replica lui Călin Popescu-Tăriceanu. Vor urma Traian Băsescu, Marcel Ciolacu, Victor Ponta, zi de zi, pe evz.ro.
Opoziția lui Călin Popescu-Tăriceanu față de prelungirea stării de urgență reprezintă cea mai clară dovadă de inconștiență. Dacă vrea să împingă România în cel mai negru scenariu iscat de pandemie, n-are decât să nu se supună ordonanțelor militare, pentru a se alege cu un dosar penal. Dar să nu contribuie la diseminarea neîncrederii în măsurile autorităților, căci m-aș putea întreba (și nu cred că sunt singurul) pe cine slujește!
De ce este vitală această încredere pare evident pentru orice om normal la cap, dar celorlalți, sau celor mai puțin informați, am să le spun eu de ce: nu din servilism politic, ci pentru a putea rezista săptămânile care vin. Orice om cu toate țiglele pe casă știe că dacă ești convins că ai o atitudine corectă, nu ești tentat să găsești portițe pentru a încălca regulile. Faptul că nu le găsești induce o frustrare, iar acest sentiment reduce limpezimea judecății, capacitatea creierului de a se adapta unor situații neplăcute.
exclusiv evz.ro
Deci vă rog să-i considerați periculoși, sau măcar să-i suspectați că au o agendă ascunsă, sau (treacă de la mine) nu mai au capacitatea de a gândi! Ignorați-i, nu vă vor binele!
Suntem de acord cu toții că prelungirea carantinei are consecințe dramatice asupra economiei, dar viețile umane nu au preț. Nu suntem în situația de a judeca în paradigma primatului oului sau al găinii (sănătatea publică sau economia), deoarece am porni de la premise false – dar asta o știu și inconștienții care pledează pentru încheierea carantinei.
Autoritățile s-au aflat în fața unei decizii grele și n-au luat-o cu inima ușoară. Știau că efectele economice vor fi dramatice, dar economia se bazează pe oameni, iar oamenii trebuie să fie sănătoși, pentru a fi productivi. Cum societatea nu s-a mutat încă într-un roman al lui Isac Asimov, este necesar să interacționăm.
exclusiv evz.ro
Având în vedere agresivitatea Covid19 pe organisme cu afecțiuni severe, imunitate scăzută, pe oameni cu o emotivitate accentuată, soluția a fost limitarea interacțiunii. Ce este atât de greu de priceput? Aa, când locuiești într-un palat de cristal, ai servitori cu care interacționezi minim, dar numai după ce-i îmbraci în țiplă, când nu cobori din mașină și nu stai la coadă la moaște sau la pașapoarte te poți întreba, din turnul tău, de ce a înnebunit guvernantul.