De ce sunt nasturii cămășilor pe părți diferite la femei față de bărbați

Sursa: Arhiva EVZ

Cămașa este un obiect vestimentar care s-a dezvoltat pe parcursul anilor din punct de vedere al stilului, materialului. Cu toate acestea, este menținută o tradiție veche: nasturii sunt pe partea stângă pe cămășile de damă și pe partea dreaptă pe cele ale bărbaților.

Motivul pentru care nasturii sunt așezați pe părți diferite la femei și bărbați este istoric.

Istoric

Nasturii au apărut în secolul al XII-lea. Deoarece reprezentau un lucru nou, erau și destul de costisitori precum toate tehnologiile noi.

Femeile bogate, care erau dornice și și-i puteau permite, nu se îmbrăcau singure. Erau ajutate de servitoare. Din moment ce acestea erau majoritar dreptace era mai ușor pentru cineva să-i încheie din față. Astfel, tradiția este păstrată și în prezent.

Ipoteze despre nasturii cămășilor bărbătești

Și despre cămășile bărbaților există câteva teorii. Chloe Chapin, istorică a modei și doctorandă în American Studies la Harvard University, notează: „Ca regulă generală, multe elemente din moda bărbătească provin de la militari. Accesul la o armă a fost întotdeauna mai important decât altele”.

Din acest motiv, mâna dreaptă a jucat rolul principal și la bărbați. Astfel, o armă ascunsă în cămașă era evident mai accesibilă cu mâna dominantă, potrivit Omniapres.

Partea pe care sunt poziționați nasturii cămășilor este un aspect pe care nu toată lumea îl cunoaște. Astfel, numărul mare al celor care au aflat doar acum de pozițiile diferite ale nasturilor pe hainele celor după sexe este surprinzător. De asemenea a creat pe mediile sociale tot felul de discuții, informează Omniapres.

Câteva dintre reacțiile cititorilor surprinse sunt: „Acum am aflat și eu că femeile și bărbații își închid altfel cămășile”; „Eu auzisem doar recent…”; „La naiba, n-o să țin minte niciodată chestia asta cu nasturii”.

Cum au devenit cămășile populare

La sfârșitul secolului XIX, talia a devenit centrul de interes al ținutei feminine și, în consecință, cămășile au început să-și găsească locul în garderoba doamnelor.

La fel cum cămașa alba pentru bărbați a devenit la începutul secolului XX un simbol estetic al unui nou stil de viață, la femei ea a devenit uniforma celor care lucrau de la 9 la 17. Pentru că, în aceeași perioadă cu popularizarea cămășii, femeile au început să lucreze în fabrici și în birouri ca secretare.