De ce şi-a închis portalul Wikipedia varianta în limba rusă

De ce şi-a închis portalul Wikipedia varianta în limba rusă

Versiunea în limba rusă a enciclopediei online Wikipedia a blocat accesul la site-ul său, în semn de protest faţă de un proiect de lege suspectat că favorizează cenzura.

"Imaginaţi-vă o lume fără cunoaştere liberă", aşa arată mesajul oferit astăzi internauţilor rusofoni care au dorit să acceseze portalul Wikipedia.

Enciclopedia online a blocat accesul consultării pentru a protesta faţă de un proiect de lege, aflat în prezent pe masa Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), şi care vizează reprimarea pedofiliei, a incitării la sinucidere şi folosirea de stupefiante, reletează "Le Figaro". Comunitatea de internauţi susţine însă că sub paravanul interdicţiei care ar urma să fie date în vederea eliminării acestor practici, legislatorul rus are de gând să restrângă accesul la internet, considerat principalul vector de contestare a regimului Vladimir Putin.

Acest proiect de lege, examinat vinerea trecută într-o primă lectură, prevede înfiinţarea unui registru federal care va reglementa activitatea site-urilor ce conţin informaţii interzise de lege, obligându-i pe proprietarii sau furnizorii lor să le închidă. De asemenea, registrul va include URL-urile, numele de domenii, precum şi adresele de IP

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista neagră

Pe lîngă Wikipedia, alte companii mari Internet, precum Google sau motorul de căutare rus Yandex, se simt ameninţate. "Dacă un simplu filmuleţ video postat pe YouTube ar putea fi interzis, atuncni însuşi site-ul YouTube ar putea ajunge să fie interzis. Sub pretextul interzicerii conţinutului ilegal, se vor închide site-uri complet legale", a spus Marina Jounitch,  reprezentant al Google, care susţine că legea este "prost făcută".

De asemenea, un deputat al partidului Rusia Unită, al preşedintelui Putin, a sugerat că doreşte inclusiv cenzurarea conţinutului "extremist", categorie destul de vagă, susceptibilă că ar îngloba acţiunile de protest ale opoziţiei ruse.