Potrivit scrierilor religioase culoare roșie reprezintă sângele lui Isus când a fost răstignit pe cruce. Românii mai au însă și alte tradiții legate de ciocnitul ouălor de Paște, dar și de puterilor lor miraculoase.
Obiceiul de a vopsi ouăle de Paște are o vechime de mii de ani, cu mult înainte de Hristos. Odată cu răstignirea mântuitorului, înroșirea acestora de Paște a devenit o tradiție respectată cu sfințenie.
Ouăle se vopsesc în Joia Mare, denumită și Joia Patimilor. Se spune că ouăle vopsite în culoarea roșie nu se strică niciodată. Nu există casă în care să nu existe ouă roșii de Paște, dar gospodinele aleg și alte culori.
Una dintre legendele creștine care s-a păstrat până astăzi spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea s-au înroșit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroșit, a spus celor de față: De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și impestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi“, scrie creștinortodox,ro.
Tot potrivit unei legende, culoarea roșie cu care vopsesc creștinii ouăle de Paște reprezintă, pe lângă sacrificiul lui Isus și focul cu puterea lui purificatoare.
Tradiții la ciocnitul ouălelor
Chiar dacă roșul este culoare de bază, în unele zone se vopsesc și ouă negre în semn de aducerea aminte a celor care nu mai sunt printre noi. De asemenea ouăle încondeiate aduc aminte de sacrificiul lui Hristos, dar și de Învierea sa.
Ciocnitul ouălor semnifică sacrificiul divinității și se face după reguli precise, potrivit sursei citate. Persoana mai în vârstă (de obicei bărbatul) ciocnește oul ținut în mână de partener, în timp ce rostește cunoscuta formulă “Hristos a înviat”, la care se răspunde “Adevărat a înviat”.
Cojile nu se aruncă
Românii, mai ales cei care locuiesc la țară, mai au un obicei în duminica Peștelui. Ei se spală pe față cu apă nouă în care pun un ou roșu. Se spune că astfel vor fi frumoși și sănătoși tot anul. De asemenea, cojile roșii nu trebuie aruncate. Ele sunt păstrate și puse în pământ când acesta este arat, pentru a avea roade bune.
Tot în tradiția populară se mai spune că oul roșu are puteri vindecătoare, îndepărtează răul și aduce sănătate și spor în casă.