De ce se teme cel mai mult Zelenski. Președintele Ucrainei a făcut dezvăluiri
- David Marinescu
- 15 mai 2023, 09:39
Preşedintele ucrainean se teme că va pierde prea mulţi oameni de-ai săi. "Cred că este inacceptabil", a declarat el la BBC. Pentru a-l sprijini, Londra şi-a confirmat intenţia de a furniza Ucrainei rachete Storm Shadow cu rază lungă.
Contraofensiva ucraineană, ale cărei semnale sunt scrutate şi analizate de săptămâni, va mai aştepta puţin, dacă e să-l credem pe Volodimir Zelenski.
"Cu ce avem deja, putem merge înainte şi, cred, reuşi", a declarat el mai multor media, printre care BBC, joi. "Dar am pierde mulţi oameni. Cred că este inacceptabil. Trebuie deci să aşteptăm. Mai avem nevoie de puţin timp."
Trupele ucrainene reuşesc să se menţină pe frontul din Donbas, să "împiedice duşmanul să înainteze", chiar să-l facă se retragă pe alocuri, ca la Bahmut, a afirmat miercuri comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sirskii. "Vedem rezultatele acţiunilor eficiente ale unităţilor noastre", a spus el, citat de La Libre Belgique.
Fără legătură cu contraatacul care s-ar dori decisiv permiţând Ucrainei să recucerească cel puţin o bună parte a celor 17% din teritoriul lor ocupat de ruşi, potrivit War Mapper. Au apărut de altfel îndoieli privind capacitatea reală a Kievului de a o duce la bun sfârşit. "Aşteptările faţă de campania noastră de contraofensivă sunt supraestimate în lume", a declarat ministrul apărării, Oleksii Reznikov, pentru "Washington Post". "Majoritatea oamenilor aşteaptă ceva uriaş", ceea ce ar putea duce la o "decepţie emoţională".
Brigăzile de luptă, dintre care unele au fost pregătite de ţările din NATO, sunt "gata", a asigurat preşedintele Zelenski, dar armatei îi mai lipsesc încă "anumite lucruri", în special vehicule blindate, care vin "în tranşe". Regatul Unit a confirmat în orice caz că are intenţia de a furniza Ucrainei un nou tip de arme, rachete de croazieră Storm Shadow cu rază lungă - în schimbul promisiunii Kievului că nu va lovi dincolo de teritoriul său.
Ucraina speră să demonstreze că materialul tot mai performant furnizat de Occident de la începutul conflictului îi va permite să realizeze câştiguri semnificative pe câmpul de luptă. "În săptămânile viitoare, prevede să facă o operaţiune ofensivă sau o serie de ofensive care s-ar putea dovedi decisive în această fază a conflictului. Nu e singura ocazie care i se prezintă Ucrainei să-şi elibereze o parte substanţială a teritoriului şi să administreze o înfrângere majoră forţelor ruse, dar ofensiva viitoare ar putea fi momentul în care echipamentul, pregătirea şi muniţiile militare occidentale disponibile să se combine cel mai bine cu forţele prevăzute de Ucraina pentru această operaţiune", scriu experţii
Michael Kofman (Center for a New American Security) şi Rob Lee (Foreign Policy Research Institute) într-un articol publicat pe site-ul Foreign Affairs: "Ucraina doreşte de asemenea să demonstreze că, în ciuda lunilor de lupte brutale, armata sa nu este epuizată şi este în continuare capabilă să străpungă liniile ruseşti".
Până la victorie
Circulă o idee conform căreia această operaţiune atât de aşteptată ar fi o ultimă şansă de a-şi recuceri toate teritoriile în acest an şi de a evita ca ea să cadă într-un conflict îngheţat epuizant, lucrul pe care "contează" Moscova, potrivit lui Volodimir Zelenski. Un scenariu care ar atrage-o pe terenul unui tip de negocieri pe care nu le doreşte. "Toată lumea va avea câte o idee", a explicat el. "Dar ei nu pot face presiuni asupra Ucrainei ca ea să cedeze teritorii. De ce vreo ţară din lume ar trebui să-şi cedeze teritoriul lui Putin?"
Preşedintele ucrainean propusese în noiembrie anul trecut liderilor G20 reuniţi în Indonezia un plan de pace destinat să pună capăt războiului "pe baza cartei Naţiunilor Unite şi dreptului internaţional". Planul prevedea în special retragerea trupelor ruse, încetarea ostilităţilor şi restabilirea frontierelor de stat între cele două ţări, cât şi crearea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euroatlantic care să dea garanţii de securitate Kievului, potrivit agenţiei Reuters. Nesurprinzător, Moscova a respins categoric acest plan.
Posibilitatea de negocieri pentru a pune capăt conflictului rămâne la ani-lumină distanţă, cele două părţi gândind că se mai pot bate până la victorie. (Traducere: Gabriela Sîrbu/Rador).