De ce se întoarce acasă o româncă studentă în Germania
- Adam Popescu
- 18 martie 2010, 20:29
A ajuns la Universitatea Friedrich Alexander Erlangen Nurnberg în 2004 să studieze economia şi acum îşi pregăteşte lucrarea de diplomă şi, după ce termină studiile, vrea să se întoarcă în oraşul natal, Timişoara.
Delia Nagy spune că adaptarea nu a fost grea pentru că mai studiase un an în Germania, în timpul liceului, în clasa a X-a, în cadrul unui schimb de experienţă. De asemenea, în Timişoara a urmat un profil cu predare în limba germană, unde şi profesorii erau germani.
Românca de 24 de ani spune că cel mai greu moment este că trebuie să iei totul de la zero când pleci din ţară, pentru că nu ai pe nimeni care să te sprijine şi să te ajute. Fiindcă îţi trebuie bani, ai nevoie şi de un loc de muncă, iar ea a lucrat la piaţa de Crăciun, la o brutărie şi acum lucrează la Siemens. Costurile lunare ajung la 700 de euro, chiria fiind cam 250 de euro, iar transportul 50 de euro.
Reprezentantul universităţii la Romanian International University Fair, RIUF, Thomas Bohm, a explicat că este foarte greu ca student să ai un loc de muncă, pentru că principala obligaţie este să vii la şcoală. „Eu consider că ar trebui să aibă un fel de finanţare de acasă când vin aici la studii”. Taxele de studiu ajung la 500 de euro pe semestru, iar costul lunar cu cazarea şi mâncarea este de vreo 750-800 de euro pe lună, spune el.
Studenţii au mai mult opţiuni de finanţare: pot lua împrumuturi, pot primi burse sau pot găsi un loc de muncă. Universitatea, localizată în Bavaria, are mulţi studenţi din Europa Centrală şi de Sud-Est. Lăudându-se cu standarde ridicate de cercetare, din domenii foarte variate, de la medicină la inginerie şi economie, Bohm spune că studenţii pot alege dintre 130 de specializări.
„Doar cursurile de master sunt cu predare în limba engleză, dar am fost uimit să văd că mulţi studenţi români cunosc foarte bine germana”. Studenţii străini sunt atraşi mai ales de inginerie şi economie şi aleg să vină la Erlangen Nurnberg şi pentru peisajele foarte frumoase şi posibilităţile nelimitate de petrecere a timpului liber.
Studenţii români, foarte ambiţioşi
Bohm spune că a fost uimit că românii sunt interesaţi mai ales de studiile în economie şi business şi prea puţin de inginerie şi de cercetare. „Am fost impresionat de calitatea studenţilor români şi de nivelul ridicat de pregătire. Sunt ambiţioşi şi motivaţi”.
Mândru de centrele de cercetare de renume ale universităţii, acesta afirmă că statul şi marile companii, gen Siemens, încurajează financiar atât cercetarea aplicată, cât şi cea de bază. Iar studenţii, care sunt actorii principali în această ecuaţie, sunt îndemnaţi să aibă experienţe internaţionale de studiu care îi pregătesc pentru munca în marile companii din ţară.
În ultimii ani, numărul de studenţi străini ai universităţii a crescut semnificativ, ajungând la 15%, majoritatea la programele de master.
„Experienţa internaţională îţi deschide orizonturile, te obişnuieşti cu alţi oameni, cunoşti o altă cultură şi înveţi să apreciezi mult mai multe lucruri, inclusiv şi casa”, crede Delia Nagy. Ea a studiat şi în Statele Unite şi Spania şi a văzut multe locuri, dar a simţit mereu cât de adevărată este vorba că nicăieri nu-i ca acasă. Unde te aşteaptă prietenii de-o viaţă, pe care nu îi poţi compara cu prieteniile de circumstanţă de doi-trei ani.