De ce se împrumută România cu dobânzi uriașe. Liderul PSD Marcel Ciolacu: Nu reflectă realitatea economică

Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

România a ajuns să contracteze împrumuturi pe termen lung cu dobânzi uriașe de aproape 8%, un record în ultimii 17 ani. Liderul PSD Marcel Ciolacu susține că rata dobânzii nu reflectă realitatea economică, ci are legătură cu faptul că România este vecină cu Ucraina.

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat, luni, 9 mai, pe 10 ani la un cost mediu de 7,92%, un nivel record al împrumuturilor pe termen lung, conform datelor Băncii Naționale a României analizate de Economedia. Costuri atât de mari la împrumuturile pe termen lung au mai existat înainte de ultima criză financiară. De exemplu, pe 20 iulie 2005, Ministerul Finanțelor se împrumuta pe 10 ani la o dobândă de 7,85%, însă și aceasta era sub nivelul din prezent, potrivit sursei citate.

Nu reflectă realitatea economică

Liderul PSD, Marcel Ciolacu susține că dobânzile uriașe nu reflectă realitatea economică a țării și au legătură cu faptul că România este situată în vecinătatea Ucrainei.

„Era așteptat în contextul macroeconomic. Ministerul de Finanțe s-a împrumutat pe piața internă pentru a acoperi deficitul. Ce e îngrijorător: dacă vă uitați, Polonia a pornit de la 2% și a ajuns la 7% dobânda. Toate țările apropiate și care au frontieră cu Ucraina - Polonia, Ungaria și România au ajuns să se împrumute cu 7%“, spune Marcel Ciolacu.

Acest subiect a fost discutat și la Guvern.  „Cred că se impune o discuție la nivel guvernamental și de familii politice cu Comisia Europeană. În ceea ce privește țările care au frontieră cu Ucraina normal că băncile văd un risc mai mare să le împrumuți, iar costurile le suportăm noi toți. Să nu intrăm într-o ipocrizie - ajutăm aceste țări, dar de fapt nu le ajutăm.

Este un moment în care UE trebuie să aibă o abordare corectă față de țările implicate în mod direct, cel puțin la refugiați și la granița cu Ucraina. nu este întâmplător că numai aceste țări au depășit 7% la împrumut. Trebuie să reacționezi, Comisie și UE, să ajuți aceste state. Nu reflectă realitatea economică această rată de împrumut foarte mare”, a mai spus Marcel Ciolacu, citat de stiripesurse.ro.

România plătește dobânzi uriașe

Este adevărat că dobânzile au crescut puțin din cauza războiul din Ucraina, dar și înainte România era campioană la dobânzi. Împrumuturile României pe o perioadă de 10 ani erau remunerate cu o dobândă de 6,20% la final de martie 2022, în timp ce ale Bulgariei erau taxate cu doar 1,09%, arată datele Băncii Centrale Europene. În ultimul an de zile, dobânda la titlurile de stat a crescut în România de 2,09 ori în timp ce în Bulgaria costurile la rate sunt de șase ori mai mici.

România plătește cele mai mari dobânzi din UE. Ungaria împrumută bani la o dobândă de 5,92%, Polonia: 4,83%, Bulgaria: 1,09%, Germania: 0,28%, iar Lituania are credite cu 0,16%, potrivit Băncii Centrale Europene.

Analiștii economici spun că rata dobânzii are legătură cu ratingul de țară, cu inflația și cu deficitul bugetar. Potrivit sursei citate, România are cea mai mare inflație din UE (10,2%) și cel mai mare deficit bugetar din UE (5,86%).