În raport cu leul, francul a ajuns astăzi la o cotație oficială de 4,1766 lei/franc, față de 4,2438 lei/franc, cât a fost vineri.

Desprecierea monedei elvețiene are loc pe fondul speculațiilor privind implicarea Băncii Naționale a Elveției pentru a slăbi valoarea francului prin țintirea unui nou interval de variație, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Decizia neașteptată din data de 15 ianuarie a Băncii Naționale a Elveției (SNB), de a renunța la pragul de 1,20 franci pentru un euro, a provocat o undă de șoc pe piețele valutare în condițiile în care francul s-a apreciat cu 30% în raport cu moneda euro.

Citând surse din interiorul SNB, cotidianul Schweiz am Sonntag a informat că în mod neoficial Banca Națională a Elveției vrea să mențină cursul de schimb al euro între 1,05—1,10 franci. 

Istituția ar fi pregătită să înregistreze pierderi de până la 10 miliarde de franci pentru a păstra acest interval. De asemenea, datele publicate luni arată că depozitele la SNB au crescut săptămâna trecută, ceea ce a alimentat speculațiile potrivit cărora Banca Națională a Elveției a intervenit pentru a ține sub control francul.