De ce să ții cont când cumperi ferestre pentru casa ta

Indiferent dacă renovezi o casă veche sau construiești una nouă, vei avea nevoie de ferestre de calitate, pe care să știi că te poți baza mai mulți ani.

Ferestrele completează atât aspectul interior, cât și pe cel exterior al unei case și pot face o diferență uriașa în ceea ce privește confortul și eficienta energetica.

Caracteristici esențiale pentru ferestre

  • Aspect - Alege o fereastră care să arate bine atât din interior, cât și din exterior și tine cont de necesități și de modul în care bate soarele.
  • Eficiența energetică - Cere informații despre factorii care reflectă eficiența energetică a unei ferestre cum ar fi valorile U (măsoară gradul de izolare a unei ferestre și, cu cât este mai mică, cu atât mai bine) sau geamurile termoizolante Low-E cu argon (care îmbunătățesc performanțele termice și blochează o mare parte din căldură și radiațiile UV).
  • Funcționalitate - Testează ușurința de manevrare și vezi cât de lin se deschide și se închide fereastra. De asemenea, ar trebui să te asiguri că este ușor de curățat și că are dimensiunile adecvate pentru a nu bloca spațiul disponibil.
  • Necesitați de întreținere - Pentru a beneficia de confort maxim, ia în considerare ferestre lemn stratificat sau pe cele placate cu aluminiu. Acestea nu necesită prea multă întreținere și își mențin aspectul impecabil pentru perioade îndelungate.
  • Culori - Culorile trebuie să completeze designul și stilul de interior și de exterior.
  • Preferințe de stil - Stabilește daca vrei ferestre clasice sau moderne, cu ochiuri sau simple, dintr-o bucata sau din doua bucăți.

Stiluri de ferestre

Alegerea stilului de fereastră ar trebui să țină cont de arhitectura casei, de designul interior dar și de scopul și funcția ferestrei. Poți opta pentru:

  • Fereastra de tip copertină - Este articulată în partea de sus și se deschide spre exterior. Acest stil de fereastră ține apa departe de zona deschisă și se recomandă să fie instalate în garaje sau deasupra ușilor. Dacă sunt poziționate deasupra nivelului ochilor, asigură ventilație și intimitate în același timp.
  • Fereastra bovindou - Constă într-o fereastră centrală mărginită pe ambele părți de ferestre duble sau batante, în unghiuri de 30 sau 45 de grade. Oferă deschidere și conferă camerei în care sunt montate un plus de spațiu și este perfectă pentru a crea un loc de relaxare sau de citit.
  • Ferestre batante - Sunt ferestrele cu o singură cercevea rabatabilă spre stânga sau spre dreapta care se deschid cu un mâner. Oferă mai multa ventilație decât alte modele de ferestre și sunt mai înalte și mai puțin late, dar nu se recomandă pentru zonele cu trafic.
  • Ferestre fixe - Nu se deschid, au rol decorativ și sunt utile pentru a îmbunătăți lumina din interior sau pentru a permite vederea către exterior.
  • Ferestre cu suspendare simplă - Sunt ferestre cu cercevea inferioară care se deschid prin glisare în sus.
  • Ferestre glisante - Se deplasează orizontal dintr-o parte în alta și sunt recomandate pentru zonele greu accesibile cum ar fi cele de deasupra unei chiuvete.

Materiale pentru ferestre

Când achiziționezi ferestre este esențial să ții cont de tipul de materiale folosite pentru rama și cercevea. Vei putea alege din mai multe materiale:

  • Aluminiu - Deși sunt mai puțin costisitoare, ferestrele din aluminiu sunt și mai puțin eficiente din punct de vedere energetic. Din păcate, acestea permit pierderile de căldură și condensul în jurul râmei și nici nu pot fi vopsite.
  • Fibra de sticlă - Din punct de vedere energetic, este printre cele mai eficiente materiale. În plus, nu se deformează, nu se umflă, nu putrezește și nici nu este afectat de condițiile vitrege de vreme sau de climă. Totuși, ferestrele din fibra de sticlă sunt mai scumpe decât cele din aluminiu sau din vinil.
  • Vinilul - Este printre cele mai populare materiale și, totodată, și printre cele mai durabile. Totuși, chiar dacă este disponibil într-o mare varietate de culori, nu se poate revopsi în cazul unei renovări. De asemenea, poate fi afectat de variațiile de temperatură care îl fac ineficient din punct de vedere energetic.
  • Lemnul - Este prima opțiune pentru cei care doresc ferestre frumoase, de calitate superioară și eficiente din punct de vedere energetic. Acestea nu sunt afectate de temperaturile extreme și sunt mai puțin predispuse la condens. Multe ferestre din lemn sunt placate la exterior cu aluminiu sau vinil, ceea ce facilitează întreținerea.