Generalul Surovikin s-ar fi pronunţat împotriva războiului din Ucraina, după ce a condus armata rusă pe frontul ucrainean timp de 8 luni. Asta l-a supărat rău pe Vladimir Putin.
Generalul Surovikin l-ar fi supărat pe Vladimir Putin pentru că s-a pronunţat împotriva continuării războiului în Ucraina. Declaraţia aparţine lui Kirill Budanov, șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, într-un interviu pentru proiectul Krim Realii.
„Generalii ruși Serghei Surovikin și Andrei Iudin s-au opus războiului cu Ucraina”, a declarat Kirill Budanov.
„Iudin din Direcția Operațională Principală este unul dintre planoarele cu adevărat principale. El personal s-a opus tuturor acestor lucruri și a spus că ar duce la un dezastru. El este unul dintre principalii critici non-publici în rândul conducerii militare a Federației Ruse. El a spus că cu cât durează această catastrofă, cu atât este mai rău. Generalul Surovikin s-a opus și el", a precizat Budanov.
Generalul Surovikin, ţap ispăşitor
Potrivit oficialului, generalul Surovikin ar putea fi făcut va fi făcut ţap ispăşitor pentru atacurile cu dronă asupra Moscovei.
„Ar trebui să fie întotdeauna cineva ţap ispăşitor. Din moment ce el este comandantul Forțelor Aeriene ale Federației Ruse, aceasta este domeniul lui de responsabilitate. Într-un fel sau altul, trebuie îndepărtat”, a spus Budanov.
Situaţie incertă în jurul generalului Surovikin
Generalul Surovikin, comandantul forțelor aeriene ale Rusiei, a fost demis de președintele Federației Ruse, Vladimir Puțin, în luna iulie, de la conducerea armatei ruse în Ucraina. Generalul a fost acuzat că l-a sprijinit pe Evgheni Prigojin, în cadrul rebeliunii de la finalul lunii iunie 2023.
La acel moment au apărut informații că generalul Surovikin știa de acest puci, dar nu a informat Kremlinul. În presă au apărut informaţii că generalul Surovikin ar fi fost arestat.
Fiica generalului Surovikin, care ocupă funcția de șef al trupelor aeropurtate, a anunțat că tatăl ei nu a fost arestat și nici nu și-a petrecut noaptea la închisoarea Lefortovo, din Moscova.
Surovikin a fost un apropiat al șefului grupării de mercenari Wagner, dar s-a dezis de acesta în momentul în care a aflat despre insurecția pornită, cu direcția Moscova.
Şi generalul-colonel Andrei Yudin a transmis că informația despre arestarea sa sunt false și că se află alături de generalul de armată Surovikin, la statul major al trupelor aeroportutate.
Kremlinul a refuzat să comenteze situația
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să confirme sau să infirme aceste informații și a spus că toate întrebările legate de Serghei Surovikin au fost transmise la Ministerul Rus al Apărării.
”Din păcate, nu”, a spus Peskov, când i s-a cerut să comenteze situația din jurul lui Surovikin, inclusiv despre rapoartele care arată demisia acestuia.
”Vă recomand să întrebați Ministerul Apărării. Este prerogativa ministerului”, a mai spus Peskov.
”Președintele este comandantul suprem și lucrează cu ministrul apărării și cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate. În ceea ce privește departamentele din cadrul ministerului, vă trimit la minister. Nu am nimic de adăugat la ceea ce am spus deja”, a adăugat Peskov.
Ulterior, în presa rusă au apărut informaţii că generalul Surovikin este în vacanţă şi urmează să i se propună o nuuă funcţie.
Cine este generalul Surovikin
Vladimir Putin l-a numit, în octombrie 2022, pe generalul Surovikin să conducă armata rusă în războiul din Ucraina. Numirea a avut loc fondul unor eșecuri militare și nemulțumirii în creștere privind cursul războiului la Moscova.
Serghei Surovikin, descris ca fiind „absolut nemilos, cu puțină considerație pentru viața umană”, a servit în Tadjikistan, Cecenia și în Siria.
Numirea sa la șefia războiului a avut loc după ce doi comandanți militari ruși de rang înalt au fost demiși ca urmare a recâștigării de către Kiev a unor teritorii importante. Numirea a mai coincis cu distrugerea parțială parțială a Podului Crimeei.