De ce s-a predat Daniel Dragomir la Bari. Legea care îl ajută să rămână în Italia

De ce s-a predat Daniel Dragomir la Bari. Legea care îl ajută să rămână în Italia

Motivul pentru care fostul ofițer SRI Daniel Dragomir s-a predat la Bari, în cursul zilei de joi, ține de modificarea unei legi care permite instanțelor italiene să refuze extrădarea rezidenților și cetățenilor italieni.

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir s-a predat la Bari pentru a beneficia de o lege care l-ar putea favoriza. Conform acestui act normativ, autoritățile italiene pot refuza predarea unor condamnați fugari, dacă dețin cetățenie sau rezidență în Italia.

Potrivit unor surse judiciare, Daniel Dragomir ar fi deschis o afacere în Italia, obținând, astfel, și dreptul de rezidență. În aceste condiții, instanțele italiene ar putea să refuze predarea sa în România, în acestei legislații.

Pe de altă parte, potrivit acelorași surse, Daniel Dragomir s-ar fi grăbit să se predea pentru că legea italiană tocmai a fost modificată. Aceasta a devenit mult mai restrictivă a redus la trei situațiile în care poate fi refuzată extrădarea.

Astfel, refuzul poate interveni în cazul amnistiei sau dacă persoana condamnată avea sub 14 ani la data comiterii infracțiunii. În al treilea caz este vorba de aplicarea principiului de drept ne bis idem. Acesta interzice ca o persoană să fie condamnată/achitată de două ori pentru aceeași faptă.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul de la Roma pe 29 ianuarie 2021 și urmează să fie promulgată de președintele Italiei.

Or, după intrarea în vigoare a noilor prevederi, Daniel Dragomir ar fi avut șanse mult mai mici să poată rămâne în Italia.

Daniel Dragomir s-a predat la Bari

În vara lui 2020, fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. El a fost acuzat că ar fi dezvăluit informații din interiorul SRI unui om ce afaceri libanez. În schimb, Dragomir a primit aproape un milion de euro, ca plată, pentru serviciile sale.

Fostul ofițer SRI a plecat din țară înainte de pronunțarea sentinței definitive și a fost dat în urmărire europeană.

El a fost de negăsit până ieri când, conform unei informări a Poliției Române, s-a predat autorităților italiene, la Bari.

Cazul lui Dragoș Săvulescu

Prevederile de care speră să beneficieze fostul ofițer SRI l-au ajutat și pe un alt fugar român, fostul acționar al lui Dinamo, Dragoș Săvulescu. Autoritățile din Roma au refuzat să-l extrădeze în România pe motiv că acesta s-a integrat social în Italia. Dragoș Săvulescu fusese condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în România.

El a mai beneficiat și de o grațiere în 2006 care i-a redus pedeapsa cu trei ani. Drept urmare, instanța italiană i-a comutat pedeapsa primită în România într-una cu suspendare, de doi ani.