De ce putere a centralei electrice aveți nevoie, în funcție de locuința dumneavoastră?

Sursă: Fortin

Fiecare dintre noi dorește să creeze, în propria locuință, un mediu confortabil și prietenos, unde să se simtă în siguranță și în armonie atât cu cei dragi, cât și cu natura. Pentru atingerea acestei stări de bine, este importantă alegerea sistemului de încălzire potrivit pentru fiecare locuință.

Într-adevăr, fiecare român are posibilitatea să aleagă între centrale termice pe gaz sau GPL, centrale electrice, centrale termice pe peleți sau pe lemne. Ținând cont de realitățile actuale din țară și de avantajele pe care le aduce, iată argumentele care justifică opțiunea reprezentată de o centrala electrica!

Beneficiile pe care le aduce o centrală electrică

Un astfel de echipament se remarcă printr-o serie de avantaje care îi asigură o popularitate tot mai crescută. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea!

  • oferă un randament puternic, având în același timp dimensiuni reduse și fiind silențios, în comparație cu alte sisteme;
  • instalația de încălzire este mai ușor de montat și nu trebuie verificată la fel de frecvent ca un echipament pe gaz;
  • accesul la rețeaua de energie electrică este mult mai extins pe teritoriul României, comparativ cu accesul la rețeaua de gaze naturale. De fapt, sunt alimentate cu curent aproape 100% din localitățile românești;
  • curentul consumat de o centrală electrică este transformat în căldură aproape în întregime, astfel încât pierderile înregistrate sunt reduse la minimum;
  • instalația este ușor de reglat chiar și de către persoanele fără abilități tehnice deosebite;
  • nu există riscuri de explozie și nici nu sunt emise noxe periculoase în atmosferă;
  • nu este nevoie de spațiu suplimentar pentru stocarea unui combustibil solid, așa cum stau lucrurile în cazul echipamentelor alimentate cu lemne sau peleți;
  • o astfel de centrală este ecologică, tehnologia utilizată aducându-și contribuția la protecția mediului înconjurător.

Cum calculezi puterea de care ai nevoie pentru o centrală electrică?

Există două elemente fundamentale de care trebuie să ții cont, atunci când vrei să afli puterea pe care trebuie să o aibă echipamentul de încălzire potrivit pentru locuința ta. Este vorba despre volumul locuinței și despre coeficientul de izolare.

Pentru a afla volumul locuinței, este suficient să faci o simplă operație matematică de înmulțire. Mai precis, trebuie să înmulțești suprafață totală a locuinței, deci a spațiului pe care vrei să îl încălzești, cu înălțimea locuinței. De exemplu, un apartament cu suprafața de 50 de metri pătrați și cu o înălțime de 2,50 metri pătrați are un volum total egal cu 50 înmulțit cu 2,50, adică 125 de metri cubi.

În ceea ce privește gradul de izolare a locuinței, există o serie de coeficienți de izolație acceptați pentru diferite tipuri de clădiri, după cum urmează:

  • 60 de wați pe metru cub pentru o casă veche, neizolată;
  • 45 până la 50 de wați pe metru cub pentru o casă veche, dar izolată;
  • 30 până la 40 de wați pe metru cub pentru o casă nouă și izolată.

Odată cunoscute atât volumul, cât și coeficientul de izolare, înmulțirea celor doi factori îți permite să afli puterea de care ai nevoie, pentru a te bucura de confort deplin folosind centrala electrica. Pentru un apartament nou, izolat, cu un volum de 125 de metri cubi, este necesar un echipament cu puterea cuprinsă între 3 750  și 5 000 de wați, adică între 3,75 și 5 kilowați.

Îndată ce ai aflat de ce putere ai nevoie, poți alege echipamentul de încălzire potrivit. Ia acum deciziile potrivite și cei dragi îți vor fi recunoscători timp îndelungat!