Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce o să pice leul odată cu suspendarea
De ce o să pice leul odată cu suspendarea

De ce o să pice leul odată cu suspendarea

Cursul ar putea urca la 4,55 lei/euro mai repede decât ne-am fi aşteptat, spun analiştii. Zilele viitoare putem vedea un nivel de 4,5 lei pentru un euro.

Leul pare să fi reintrat într-un şir de minime istorice, similar celui de la învestirea guvernului Ponta, după ce ieri cursul a ajuns la 4,4796 lei/euro.

Dacă atunci mediul extern a fost cauza pricipală a scăderii, acum nu putem da vina pe străini.

Criza politică, generată de apropierea suspendării preşedintelui, de demiterea şefilor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi de atacul USL împotriva Curţii Constitu­ţio­nale trag în jos leul. E o concluzie a analiştilor financiari.

"Acapararea puterii de către USL este ceva suficient de serios încât să conducă la o depreciere de durată a cursului leu/euro", spun analiştii ING.

"4,5 lei/euro, o chestiune de zile"

Potrivit lor, putem vedea un curs de 4,55 lei/euro nu în câteva luni, cum estimaseră iniţial, ci mai devreme. Ieri, monedele "barometru" pentru leu au evoluat diferit faţă de moneda naţională, ceea ce iarăşi demonstrează că deprecierea a avut cauze interne. Forintul şi zlotul au fost relativ stabile, dar leul atingea un minim.

Ieri, leul a atins şi minimul istoric pe interbancar: 4,49 lei/euro. BNR, apreciază ING, este singura care poate opri deprecierea. Miercuri, instituţia a intervenit puternic în apărarea leului, potrivit dealerilor. Însă BNR nu apără un nivel de curs, iar zilele viitoare am putea vedea euro trecând de 4,5 lei. "Un curs de 4,5 lei/euro este o chestiune de zile", a spus un dealer.

În raport cu suspendarea preşe­dintelui din 2007, cea votată astazi va avea, fără îndoială, efecte mult mai nefaste.

În 2007, cursul a rămas aproape nemişcat de această ştire. Atunci însă, România şi Europa nu erau în mijlocul crizei. Este drept că ieri monedele din zonă au primit şi o veste bună. Banca Centrală Europeană a scăzut dobânda cheie la minimul istoric de 0,75%, ceea ce poate încuraja plasamentele în monedele din zonă, care au randamente mai mari decât euro. Din cauza problemelor politice, leul nu prea poate beneficia de acest sprijin.


Faţă de suspendarea din 2007 a preşedintelui Traian Băsescu, cea de mâine va avea efecte mai grave

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: