De ce nu vor agenţiile de evaluare să ne crească ratingul
- Ana Bâtc ă
- 8 iunie 2011, 21:04
Agenţia de rating Moody's va menţine ratingul şi perspectiva României încă un an de acum încolo, a declarat, astăzi, Petr Vins, general manager Moody's Central Europe, în cadrul Conferinţei Anuale de Management al Riscului de Creditare.
Care este motivul? "Viitorul este luminos, dar nu atât de luminos cum arăta înainte de criză, pentru că economia nu va mai creşte atât de repede", a explicat el, citat de Agerpres.
România este cotată la ratigul Baa3, la fel ca Ungaria, Bulgaria, Croaţia şi Letonia.
Iar Agenţia de evaluare Standard & Poor's nu ne creşte ratingul din cauză că avem o capacitate administrativă limitată, prosperitate modestă şi un nivel mare al datoriei externe, potrivit unui comunicat al agenţiei. Moody's se aşteaptă ca România să aibă o creştere economică de 1,5% la sfârşitul acestui an şi de 3,2% la sfârşitul anului viitor. În acelaşi timp previzionează o inflaţie de 3,6% la sfârşitul lui 2011 şi de 3,2% la sfârşitul anului viitor.
Recuperarea mai multor state este încă fragilă, acestea depinzând mult de ajutorul global, a mai spus Petr Vins.
S&P: România are un mare potenţial de creştere Standard & Poor's Ratings Services a confirmat astăzi ratingurile României, BB plus/B pentru datoriile în valută şi BBB minus/A-3 pentru datoriile în monedă locală, perspectiva asociată pentru ambele ratinguri rămânând la stabilă.
"României reflectă viziunea noastră privind potenţialul semnificativ de creştere a ţării şi nivelul moderat al datoriei guvernamentale, contrabalansate însă de capacitatea administrativă limitată, prosperitatea modestă şi un nivel mare al datoriei externe" se arată într-un raport al S&P.
Analiştii Standard & Poor's se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o relansare modestă în 2011 şi să se consolideze gradual ulterior. În opinia S&P, creşterea economică va fi limitată pe termen scurt din cauza continuării procesului de ajustare fiscală şi a procesului de deleveraging în rândul gospodăriilor, ambele urmând să afecteze consumul privat.
În schimb, cererea externă va oferi un stimulent pentru investiţiile companiilor şi exporturi. S&P estimează că deficitul de cont curent se va reduce uşor în 2011 pe măsură ce cererea domestică rămâne modestă, însă se va adânci ulterior pe măsură ce consumul privat se va întări.
Perspectiva stabilă asociată ratingurilor României reflectă viziunea S&P că guvernul de la Bucureşti va continua să consolideze finanţele publice în linie cu ţintele anunţate iar viitorul acord stand-by va reduce riscul unor derapaje fiscale înaintea alegerilor din 2012.
Viziunea S&P se bazează pe ipoteza că guvernul va menţine acordul stand-by pe întreaga perioadă de doi ani şi că băncile străine vor continua să-şi sprijine subsidiarele în România.