De ce nu vom avea repede vaccin împotriva coronavirusului. Riscuri imense

La scurt timp după ce un membru al Academiei Chineze de Inginerie a anunțat că un vaccin pentru noul coronavirus ar putea fi realizat în următoarea lună, o echipă de cercetători din Hong Kong a anunțat că leacul pentru virusul ucigaș apărut în China a fost produs deja.

Profesorul Yuen Kwok-yung, specialist în boli infecțioase, susține, însă, că testele clinice pe oameni ar putea dura un an până la finalizarea produsului. Altfel, pot apărea complicații.

Un profesor renumit în întreaga lume a anunțat că echipa sa de la Universitatea din Hong Kong a dezvăluit că echipa sa a izolat deja virusul care a provocat 2019-nCoV, așa cum este denumit noul coronavirus, după primul caz semnalat în oraș. „Am produs deja vaccinul, dar va lua mult timp testarea lui pe animale”, a declarat Yuen citat de South China Morning Post.

Profesorul Yuen Kwok-yung, specialist în boli infecțioase și membru al Colegiului Regal de Medici, Chirurgi și Patologi, din perioada în care provincia chineză se afla sub autoritatea Marii Britanii, a explicat, însă, că testarea vaccinului pe animale ar putea lua luni de zile, iar testele clinice pe oameni ar putea dura un an până la finalizarea produsului. Vaccinul produs de specialiștii din Hong Kong este o variantă modificată a unui vaccin inventat tot de ei pentru gripă.

La rândul lor, echipe de specialiști din SUA și China lucrează la dezvoltarea unui vaccin, iar experții de la Beijing au anunțat că acesta ar putea fi gata într-o lună.

Concret, așa cum a anunțat evz.ro, marți dimineața, Li Lanjuan, membru al Academiei Chineze de Inginerie a declarat că specialiștii chinezi au reușit să izoleze tulpinile pentru noul virus.

Totodată, oficialul chinez a spus că la Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din Zhejiang va începe, în curând, cercetarea și dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Zhang Yanjun, directorul Laboratorului Microbiologic al centrului, a declarat, luni, că laboratorul a obținut, pe 22 ianuarie, aprobarea pentru a efectua astfel de cercetări și a izolat prima tulpină din probele de spută ale unui pacient confirmat vineri la prânz. Profesorul din Hong Kong și-a exprimat îndoielile cu privire la termenul optimist anunțat de autoritățile din China. Yuen Kwok-yung a precizat că vaccinul dezvoltat în China se bazează, cel mai probabil, pe un virus dezactivat.

Specialistul a adăugat că pentru testarea vaccinului este necesar ca acest virus inactiv să fie injectat unui animal, care apoi să fie expus la virusul activ, pentru verificarea imunității.

„Dacă vaccinul pare eficient și sigur pentru mai multe specii de animale, atunci va putea fi testat pe oameni. Dar asta durează cel puțin un an, chiar și în varianta cea mai optimistă”, a spus profesorul.

Yuen și-a mai exprimat și temerea privind posibile complicații ce ar putea apărea în urma folosirii unui astfel de vaccin.