Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > De ce nu se poate încă aplica modelul bănăţean în Ţinutul Secuiesc
De ce nu se poate încă aplica modelul bănăţean în Ţinutul Secuiesc

De ce nu se poate încă aplica modelul bănăţean în Ţinutul Secuiesc

În Uniunea Europeană a anului 2016 nu ar mai trebui să aibă succes politicienii care flutură discursuri naţionaliste şi şovine.

 Politicienii maghiari, din Harghita şi Covasna, dar şi cei din Ungaria, încă folosesc eficient acest instrument grobian. O vor face cu mult succes mai departe, cât timp încă sunt prea mulţi maghiari în Ţinutul Secuiesc care se lasă ameţiţi cu gargara naţionalistă pentru a nu percepe lipsa de dezvoltare a comunităţilor lor.

Politicieni pragmatici şi cinici care pretind în faţa comunităţilor maghiare că se perpelesc de dragul etniei, a tradiţiilor şi istoriei glorioase a Ungariei, fac avere în spatele acestei cortine. În realitate nu sunt cu nimic diferiţi de orice alţi hoţi din politica românească. Singura diferenţă ţine, probabil, de limba în care sunt fraieriţi alegătorii. Anchetele penale care au vizat politicieni importanţi din UDMR, de exemplu, demonstrează realitatea enunţată mai sus. EVZ a publicat un articol foarte interesant, în ediţia tipărită de luni, în care a descris problemele judiciare cu care se confruntă unii dintre cei mai cunoscuţi lideri politici maghiari.

Mulţi dintre şefii grei din UDMR au dosare penale. Este vorba de parlamentari, dar şi de lideri din administraţia locală, acolo unde discursul extremist este dus la cele mai agresive cote pentru a atrage voturi. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, e trimis în judecată de DNA pentru o fraudă de peste un milion de euro. Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos, au fost arestaţi la domiciliu în aprilie 2015 pentru fraude de peste un milion de lei.

Cu o lună de zile mai devreme fusese arestat preventiv şi primarul din Gheorgheni, Mezei Janos (PCM), cazul lui arătând că nu numai UDMR e lovit de boala corupţiei. Noile partide maghiare, care au împins discursul extremist dincolo de limitele în care se mişca UDMR până acum, se dovedesc şi ele doar vehicule excelente pentru politicienii care se îmbogăţesc pozând în naţionalişti convinşi.

Cei care au urmărit în timp diversele şcoli de vară organizate prin Covasna şi Harghita, la care se adună toţi extremiştii din Transilvania şi mai ales din Ungaria, au remarcat că politicienii cu probleme penale indicaţi mai sus au fost printre cei mai aprigi generatori de ură pe criterii etnice de la aceste manifestări.

Au ştiut care e coarda sensibilă a alegătorilor din comunităţile lor şi au insistat pe ea pentru a putea să-şi consolideze puterea locală şi poziţiile necesare bunului mers al afacerilor private. Este un mod de operare în care victima hoţiei este în acelaşi timp complice moral la comiterea faptei. Votul acordat din patru în patru ani hoţilor a permis acestora să fure mai departe, şi mai mult, din banii comunităţilor locale. E o complicitate perversă care afectează România de 25 de ani în toate judeţele ei. Este un cerc vicios care a funcţionat perfect în favoarea politicienilor maghiari corupţi pentru că mulţi dintre alegătorii lor nu au înţeles aproape nimic din ceea ce înseamnă Uniunea Europeană şi nu percep cursul ireversibil al istoriei. Nu realizează cât de stupid este, în 2015, în UE, să te apuci să visezi la o realitate de acum 200 de ani.

Naţionalismul exacerbat al unor politicieni maghiari generează reacţii în oglindă din partea unor politicieni sau persoane publice care pică în păcatul naţionalismului românesc la fel de imbecil. Cea mai mare gogoaşă pe care vehiculează unii dintre cei aflaţi de această parte a baricadei este că pur şi simplu „ungurii” nu pot să gândească altfel decât extremist şi că sunt stăpâniţi de obsesii istorice intratabile.

Este o tâmpenie uriaşă. Demonstraţia falsităţii acestei teorii se face în fiecare zi în satele din Banat unde nu există astfel de discuţii în comunităţile maghiare. Are un merit abordarea aparte a acestei zone a Imperiului Austro- Ungar, dar şi pragmatismul bănăţenilor. Ştiu bine că lozincile naţionaliste nu astupă gropile din drumuri şi nici nu produc fonduri pentru modernizarea canalizării, de exempu. Când înţeleg asta şi maghiarii din Harghita şi Covasna lucrurile se vor schimba.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!