De ce nu merg românii la muncă

Durerile de spate și artrita reumatoidă sunt afecțiuni care îngrădesc accesul la muncă pentru o mare parte din români, dar şi pentru alte câteva sute de mii de europeni.

Aproape jumătate din angajații români acuză anual dureri de spate ca urmare a condiţiilor de muncă, lucru care ne situează în fruntea clasamentelor cu cea mai mare rată a „plângerilor”, se evidențiază într-o serie de rapoarte cu privire la impactul afecțiunilor musculo-scheletale asupra forţei de muncă din 26 de ţări europene, printre care şi România.

Productivitate scăzută din cauza absenteismului

În aceste rapoarte se stipulează și că aproximativ 22% din zilele de absenţă de la lucru se datorează afecţiunilor musculoscheletice ca urmare a efortului fizic, 30% dintre angajaţii români acuză dureri musculare la nivelul gâtului, umerilor şi membrelor superioare.

„Este posibil ca multe dintre zilele lucrătoare să se piardă ca urmare a afecţiunilor musculo-scheletice, cum ar fi durerile lombare joase, de braţe sau tensiunile la nivelul gâtului sau afecţiunile articulaţiilor. Într-adevăr, afecţiunile musculo-scheletice reprezintă una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de muncă în România”, a declarat Steve Beven, director The Work Foundation din Marea Britanie, firma care a realizat rapoartele.

Nici previziunile pentru anii care urmează nu aparțin unui registru mai vesel. Cu perspectiva unei forţe de muncă care îmbătrâneşte, a unei creşteri a obezităţii, a unei reduceri a exerciţiului şi activităţii fizice şi a condiţiei fizice a populaţiei, este probabil ca incidenţa şi efectele afecţiunilor musculo-scheletale să se intensifice şi să se înrăutăţească pe termen mediu sau lung.

Aceste aspect au ca unic rezultat productivitate scăzută în muncă și regres economic, atenționează specialiștii.