De ce nu ajunge USL la "pieptul ardelenesc"

De ce nu ajunge USL la "pieptul ardelenesc"

ANALIZĂ EVZ. Fără o strategie pentru Transilvania şi fără promovarea ardelenilor, Crin Antonescu şi Victor Ponta nu se pot impune în fieful PDL.

Arestarea primarului Cluj-Napoca este "un noroc" şi o "oportunitatea nesperată" pentru opoziţie, dar Victor Ponta şi Crin Antonescu nu trebuie să îşi facă iluzii că va câştiga în Transilvania doar cu un mesaj anticorupţie, consideră sociologii şi politologii consultaţi de "Evenimentul zilei". Aceştia temperează entuziasmul manifestat de liderii USL care se văd deja stăpânind Clujul, şi, apoi, tot Ardealul. Scorul USL pe Transilvania este de 42%, conform unui sondaj IMAS publicat de ziarul "Adevărul".

Minusul electoral cu care Crin Antonescu şi Victor Ponta pornesc în această zonă geografică, unde, în mod tradiţional stânga nu a avut succes, este adâncit de dominaţia PDL în judeţe precum Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud. Primari şi preşedinţii de CJ democrat-liberali din Transilvania nu au deocamdată rivali printre candidaţii propuşi de PSD şi PNL.

Politologul Dan Pavel spune că USL are nevoie de o strategie pentru Transilvania şi avertizează asupra riscului ca planurile opoziţiei să fie încurcate de partidul lui Dan Diaconescu care va lua locul PRM în această zonă. Sociologul Vasile Dâncu susţine că proiectul pentru Tansilvania ar trebui ilustrat cu echipe serioase de ardeleni pentru că s-a pierdut încrederea în Bucureşti.

Proiectul pentru Transilvania, ilustrat cu ardeleni

"Ar fi o mare greşeală să creadă cineva că ardelenii vor vota automat USL doar pe scandalul de corupţie al PDL din Cluj. Arestarea primarului Apostu este o breşă, o oportunitate nesperată. Dar e nevoie de ceva în plus. Victor Ponta şi Crin Antonescu ar trebui să aibă un proiect pentru Transilvania. Ar trebui să fie nu numai scris, ci şi ilustrat cu oameni din Transilvania. Să propună echipe serioase de ardeleni", a declarat Vasile Dâncu pentru "Evenimentul zilei".

Acesta consideră că "opoziţia va trebui să vină cu dovezi că atitudinea faţă de Transilvania se schimbă". "Nu va fi suficient să spună că iubesc Ardealul. Ardelenii încep să-şi piardă încrederea în Bucureşti. Din Autostrada Transilvania a rămas doar o bucăţică. Lumea percepe că e blocată de la Bucureşti când preşedintele Băsescu şi miniştrii spun că autostrada Transilvania nu e importantă. Cum să spui că o autostradă care să lege capitala României de capitala Transilvaniei nu e importantă!", spune sociologul clujean.

Dan Diaconescu poate încurca bătălia pentru Transilvania

"USL, cu o mică întârziere provocată de pierderea lui Geoană, s-a dus în sfârşit la locul faptei, acolo unde s-a produs arestarea primarului Apostu. Acesta este norocul pe care l-au avut. Ar fi trebuit să meargă acolo imediat. Pentru ei e un plus faţă de scăderea în sondaje suferite de Traian Băsescu şi Emil Boc", spune politologul Dan Pavel. Acesta avertizează că USL trebuie să propună şi "o strategie pentru Transilvania şi pentru judeţele de acolo, nu doar de o retorică". "Organizaţional, PSD şi PNL s-au întărit reciproc în Transilvania. Întărirea PSD prin PNL şi a PNL prin PSD le dă un avantaj. Ceea ce poate încurcă lucrurile şi pentru USL şi pentru PDL este Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu. Dar nu mai mult decât încurca PRM. Partidul lui Diaconescu recuperează electoratul PRM-ist", consideră Dan Pavel.

Atenţie la detalii, cu Iliescu nu câştigi Ardealul!

Sociologul Vasile Dâncu este de părere că USL, şi în special PSD, ar trebui să vină cu un mesaj pentru electoratul de stânga din Ardeal care "a fugit mereu de reprezentanţii stângii venite de la Moscova".

"Trebuie promovaţi oameni care au legătură cu stânga din occident. Tradiţional, ardelenii s-au identificat cu stânga care venea de la Viena de exemplu. Ardelenii au fugit mereu de reprezentanţii unei stângi care vine de la Moscova, cum a fost Ion Iliescu", spune Dâncu.

Sociologul clujean îi mai sfătuieşte pe liderii USL să fie "atenţi la detalii". "Crin Antonescu a ţinut o apologie la adresa lui Ion Iliescu. În campania pentru preşedinţie, dacă el va fi candidatul, nu va avea de câştigat dacă va veni cu un astfel de discurs", afirmă Dâncu.

"Ar fi o mare greşeală să creadă cineva că ardelenii vor vota automat USL doar pe scandalul de corupţie al PDL din Cluj." VASILE DÂNCU, sociolog

ESTIMĂRI

În sondajele interne, opoziţia se vedea înfrântă

Dacă în sondajul IMAS pe luna noiembrie, USL înregistra în Transilvania un scor de 42%, în cercetările proprii făcute de PSD şi PNL în fiecare judeţ în parte situaţia era şi mai dramatică. Candidaţii USL nu aveau şanse să îi bată pe primarii PDL în funcţie în niciunul din oraşele din Transilvania. În Arad, edilul Gheorghe Falcă ar fi câştigat cu 60%, în Alba Iulia, Mircea Hava s-ar fi reconfirmat cu 44%. Nici la Braşov, deşi se lăuda cu un scor politic de 60%, USL nu reuşea să-l devanseze pe primarul George Scripcaru, cotat cu 48%. În condiţiile în care alegerile pentru primari se vor decide într-un singur tur de scrutin, prima şansă o au cei care au deja un avans.

  • USL se jură că nu va colabora cu PDL şi cu Traian Băsescu
  • Ponta şi Antonescu încearcă Ardealul cu degetul

Ne puteți urmări și pe Google News