Leonardo da Vinci a pictat portretul nevestei florentine Madonna Lisa Gherardini, soția lui Francesco del Giocondo, în aceeași perioadă în care lucra la schița unei mașini zburătoare, la curtea temutului Cesare Borgia.
În perioada 1503-1506, Leonardo a pictat Gioconda, Mona Lisa cum avea să rămână în istorie, o femeie cu ochi căprui, frunte largă și bărbie rotundă. Ce avea atât de deosebit acest portret? Ce aducea nou?
„Mai întâi, postura femeii. Lisa nu stă așezată direct către public, dar și-a întors trunchiul ca să-l privească. Această poziție descentrată, o formă de contrapposto (opus, în italiană), dă senzația că figura este în mișcare”, opinează biografa Elizabeth Lunday.
Jaful care a făcut-o cunoscută
Oamenii s-au simțit atrași și de zâmbetul ei enigmatic, abia schițat, dar și de peisajul fantastic al lucrării, inițiativă revoluționară pentru picturile Renașterii, care nu prezentau, în general, fundal.
Devenită celebră după ce un fost angajat al Muzeului Luvru a furat-o pur și simplu de pe perete după ce s-a ascuns timp de o noapte într-o debara - autorul jafului, Vincenzo Peruggia, justificându-și gestul prin dorința de a o restitui Itaiei -, Mona Lisa prezintă totuși o particularitate interesantă: îi lipsesc sprâncenele!
Un moft la modă sau un pictor celebru aiurit?
Ați observat acest amănunt? Femeia care o întruchipează pe Gioconda n-are niciun fir de sprânceană, mergeți la Luvru să vă convingeți!
Explicația acestei misterioase constatări?
Explicația acestei misterioase constatări?
„Unii istorici ai artei susțin că e posibil ca Lisa Gherardini să-și fi smuls sprâncenele conformându-se extravaganțelor modei florentine, dar acest lucru pare improbabil având în vedere că alte portrete din epocă, inclusiv cele realizate de Leonardo, înfățișează femei cu sprâncene”, argumentează Elizabeth Lunday în volumul Viața secretă a marilor artiști (Editura Art, 2018).
Și-atunci, cum poate fi dezlegat misterul?
Suferea Mona Lisa de strabism și bruxism?
Ultimele opinii ale experților sunt mult mai simple, iar cele mai importante sunt următoarele două: fie Leonardo, recunoscut pentru ușurința cu care trecea de la o preocupare la alta, n-a apucat să i le picteze, fie acestea au fost îndepărtate din greșeală în urma restaurărilor ulterioare.
Sprâncenele nu constituie singura taină nedeslușită a femeii care o înfățișează pe Mona Lisa. Privirea ei enigmatică a fost explicată de medicii zilelor noastre prin faptul că modelul lui Leonardo suferea de strabism.
Cu alte cuvinte, adevărata Gioconda privea cruciș! Mai mult, tot medicii, analizând atent pictura, au decretat că florentina ar fi suferit în realitate și de paralizie facială, și de bruxism (scrâșnetul frecvent al dinților).
Biata Mona Lisa! E de mirare că mai putea să zâmbească, fie și discret!