De ce n-are Grecia bani? 4.000 de cetățeni nu și-au plătit impozite de 15 miliarde euro!

De ce n-are Grecia bani? 4.000 de cetățeni nu și-au plătit impozite de 15 miliarde euro!

Grecia, care se zbate în această perioadă între supraviețuire și spectrul falimentului, încearcă să-și completeze veniturile și de la persoanele fizice evazioniste, care până acum au fost trecute cu vederea. Ministerul Finanţelor din Grecia a publicat ieri un raport detaliat referitor la frauda fiscală comisă de persoane fizice, informează publicațiile locale, preluate de RIA Novosti.

Concluziile raportului arată că peste 4.000 de restanţieri datorează statului circa 14,9 miliarde de euro din impozite, taxe şi penalităţi,

De mai multe luni, autorităţile elene au ameninţat că vor da publicităţii numele evazioniştilor, iar poliţia a efectuat arestări în cazurile cele mai grave, însă multe dintre persoanele reţinute au fost ulterior puse în libertate pe cauţiune.

Grecia se luptă în prezent cu perspectiva intrării în incapacitate de plată şi face eforturi să majoreze veniturile la buget, în acelaşi timp făcând tăieri severe de costuri.

De altfel, evaziunea fiscală este unul dintre cele mai dezbătute subiecte în societatea şi media elene, în această perioadă. Este, însă, pentru prima dată când o listă atât de detaliată cu persoane care se eschivează de la plata impozitelor este publicată oficial.

Cel mai mare evazionist, Nicholas Kasimatis, e în închisoare

Conform acestei liste, cel mai mare evazionist este omul de afaceri Nicholas Kasimatis, care nu a plătit impozite în valoare de 561,6 milioane de euro şi a acumulat penalităţi de circa 390,5 milioane de euro, suma totală a datoriei sale către stat ridicându-se la 952 milioane de euro.

Potrivit ziarului Proto thema, Kasimatis a fost arestat în 2009 şi se află în închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă pentru fraude în restituirea TVA, care au cauzat pierderi de mai multe milioane de euro statului elen.

Alte 15 persoane de pe această listă datorează mai mult de 100 milioane de euro fiecare, suma totală a restanţei lor cifrându-se la 3,2 miliarde de euro. Încă 1.748 datorează mai mult de 1 milion de euro fiecare în impozite.

Lista nu conţine numele marilor datornici care au convenit cu statul cu privire la rambursarea treptată a restanţelor la impozite în contextul unor arestări de răsunet.

Ne puteți urmări și pe Google News