Deși se califică pentru a primi cei 700 de lei de la stat pentru plata facturilor la energie, jumătate de milion de români încă nu și-au primit cardurile. În acest context, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a venit cu explicații.
Marcel Boloș a spus că 1,74 milioane de români din cei 2,4 milioane de beneficiari au primit deja cardurile de energie și începând de luni, 20 februarie, pot merge să-și plătească facturile. Cu banii primiți de la stat se pot plăti facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
De ce 550.000 de români nu au primit cardurile de energie
Potrivit ministrului, cei 550.000 de români nu și-au primit încă cardurile pentru energie deoarece nu și-au clarificat situația locativă și autoritățile încă verifică circumstanțele în care se află fiecare beneficiar.
„550.000 beneficiari, ei sunt în etapa de clarificare a situației lor locative”, a spus Boloș, care a adăugat că 330.000 de români au fost înștiințați că au fost excluși din listă pentru că locuiesc împreuna cu colocatari care au venitul de 2.000 de lei, potrivit știripesurse.ro.
Până în acest moment au fost distribuite 1.500.000 de carduri și, deși inițial ar fi trebuit ca 2.800.000 de persoane să primească în mod direct cardurile, acum știu sigur că sunt eligibile doar 1.700.000 de persoane. În zilele următoare, sunt aproximativ 300.000 de români care așteaptă să le vină cardul de energie.
Cum se poate face plata cu cardul de energie
După ce au primit cardurile de energie, beneficiarii au la îndemână trei variante pentru a-și plăti facturile. Astfel, ei pot plăti la poștaș, la oficiul poștal sau online pe site-ul Poștei Române.
Cei care vor plăti online trebuie să acceseze aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.
Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.