Evenimentul Zilei > Politica > De ce îi face Rareș Bogdan bilanțul lui Ludovic Orban. Se întâmplă la doar o zi după depunerea mandatului
De ce îi face Rareș Bogdan bilanțul lui Ludovic Orban. Se întâmplă la doar o zi după depunerea mandatului

De ce îi face Rareș Bogdan bilanțul lui Ludovic Orban. Se întâmplă la doar o zi după depunerea mandatului

La doar o zi după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că premierul desemnat Ludovic Orban și-a depus mandatul, prim-vicepreședintele PNL a făcut bilanțul celor trei luni de guvernare.

Rareș Bogdan a trecut în revistă măsurile luate cât timp Guvernul PNL a avut puteri depline. Printre cele mai importante decizii, europarlamentarul enumeră „înghețarea salariilor demnitarilor” și „abrogarea recursului compensatoriu”.

De asemenea, desecretizarea dosarului 10 august este considerată de Rareș Bogdan ca o mare realizare.

În plus, mai spune eurodeputatul, Parlamentul a adoptat proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale.

Starea pădurilor României ocupă, de asemenea, un loc important printre măsurile luate de Cabinetul Orban. Rareș Bogdan consemnează „dublarea monitorizării masei lemnoase din România și procedură de selectare a unui furnizor de supraveghere din satelit”, care duce „la cel mai performant sistem de prindere a hoților de lemn”, precum și introducerea Catalogului Pădurilor Virgine, care nu vor mai putea fi exploatate economic, interzicerea exploatării Pădurii Băneasa și interzicerea tăierilor lemnului în scop economic în jurul Bucureștiului, din luna martie.

Economia și alegerile

Organizarea alegerilor prezidențiale în condiții civilizate, emiterea unei ordonanțe pentru alegeri anticipate, cu posibilitatea ca Diaspora să voteze tot 3 zile” se mai numără printre realizările notate de Rareș Bogdan.

Eliminarea supraacizei la carburanți”, „eliminarea supraimpozitării contractelor part-time” și rambursările de TVA lăsate restante de Cabinetul Dăncilă de la începutul anului 2019 este o altă realizare a Guvernului, care a anunțat și începerea digitalizării de urgență a ANAF.

Europarlamentarul mai notează „abrogarea taxelor care au scumpit gazul, curentul, comunicațiile”, eliminarea deciziilor care periclitau banii românilor din Pilonul 2, „50 de miliarde pentru investiții”, deblocarea proiectelor majore de infrastructură (Autostrada Tg. Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni și Autostrada Ploiești – Brașov), începerea reabilitării Cazinoului Constanța.

Sănătate

Semnarea contractului de finanțare pentru primul spital regional din Iași –  500 de milioane de euro și lansarea procedurilor pentru spitalul regional Cluj, plata concediilor medicale restante de 8 luni și bugetul Sănătății, crescut cu 2,4 miliarde sunt printre măsurile aplaudate de prinvicepreședintele PNL.

El mai punctează ordonanța pentru decontarea intervențiilor medicale din programele de sănătate în aceleași condiții din sistemul public și pentru cei care aleg sistemul privat, eliminarea coplatei și a contribuțiilor personale pt servicii medicale atât la stat, cât și la privat.

Europarlamentarul amintește și proiectele strategice de cercetare: vaccinul tetravalent, la Institutul Cantacuzino, institutul de cercetare genetică, cel de inteligență artificială și cel pentru tehnologiile viitorului.

Măsuri sociale și „curățenia” în aparatul bugetar

Rareș Bogdan punctează aici majorarea salariului minim brut cu 7,2% din 1 ianuarie 2020 (de la 2.080 la 2.230 de lei), indexarea alocațiilor pentru copii cu rata inflației și preluarea a 1/2 din cheltuielile cu asistență sociale ale primăriilor, despre care spune că este o „gură de oxigen pentru investițiile locale”.

Interzicerea detașărilor din privat în sectorul public, pe salarii enorme, fără concurs, este altă măsură lăudată de eurodeputat, alături de rorogarea plății pensiilor speciale pentru primari, reducerea numărului de ministere de la 29 la 16, curățarea aparatului de pile și incompetenți, reducerea cu o treime a subvențiilor pentru partide, reducerea numărului de posturi de conducere din ministere și rezolvarea problemei nominalizării comisarului European din partea României.

Deblocarea procedurilor privind numirile la Parchetul General, DNA, DIICOT este un alt succes al Guvernului, în opinia lui Rareș Bogdan. Acesta punctează și rezolvarea problemei transportului școlar, creșterea Bugetului Educației la 38 de miliarde și triplarea numărului de școli care beneficiază de programul-pilot „Masă la școală”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: