Drept urmare, relațiile dintre cele două țări sunt zi de zi în centrul atenției. Până și blogger-ii care-l simpatizează pe Trump s-au plictisit. „Într-o zi subiectul  principal nu va mai fi despre relațiile dintre SUA și China … Dar astăzi nu este acea zi”, scrie Michael Every.

Și, într-adevăr, cu Statele care încep blocarea gigantului chinez de telecomunicații Huawei și Beijingul care amenință cu represalii asupra  Boeing, Qualcomm și Apple, subiectul rămâne extrem de fierbinte și va continua să fie așa  cel puțin până la alegerile din 3 noiembrie.

Dincolo de obsesia lui Trump de a nu permite Chinei să amenințe poziția SUA de singură superputere a lumii, există un motiv foarte simplu pentru care președintele vorbește zilnic despre China- antipatia față de Beijing este singurul lucru asupra căruia cad de acord mai mult de două treimi dintre americani.

Conform unui sondaj de opinie făcut de Gallup, 67 la sută dintre americani au o părere negativă despre China, iar procentul crește de la zi la zi.

Trump știe și altceva, China va avea mari greutăți să îndeplinească acordul cu SUA, din pricina pandemiei și a scăderii prețului petrolului, iar acesta va fi un motiv teribil de enervare pentru americanii de rând.

Strategia electorală a lui Trump este, însă, chiar mai diabolică de atât. Aversiunea pentru chinezi nu este împărtășită numai de suporterii săi republicani, ci și de  mulți democrați. Trump știe bine că, până la urmă, liderii democrații și ziariștii nu se vor putea abține și îi vor contesta și politica în ce privește China, iar asta nu va face decât să-i micșoreze șansele lui Biden.

Asta ca să nu mai vorbim de faptul că gurile rele spun că în dulapurile candidatului democrat par să se ascundă și niște schelete chinezești.