„De ce eu?”, debut la Berlin

„De ce eu?”, debut la Berlin

Șase proiecții pentru public și presă vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu și unul dintre cele mai așteptate filme din România - „De ce eu?” - este inclus în secțiunea Panorama Special la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, eveniment ce a debutat ieri și va ține până pe 15 februarie.

O primă proiecție a acestui film deschisă publicului este programată astăzi, dar premiera oficială va avea loc pe 11 februarie, la ora locală 19.30, la Kino International. Tot atunci, echipa se va întâlni cu jurnaliștii străini, în cadrul unei conferințe de presă transmise online.

Pe covorul roșu de la Berlinală, alături de regizorul Tudor Giurgiu, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache și Alin Florea. La seara de gală vor lua parte și co-scenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun, dar și alți membri ai echipei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De ce eu?”, deja vândut

„De ce eu?” a fost deja achiziționat de agentul de vânzări internațional Heretic Outreach și va fi prezentat distribuitorilor în cadrul European Film Market. Thrillerul politic va fi lansat în cinematografele din România pe 27 februarie 2015.

Filmul este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror și a presiunilor exercitate asupra sa. Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă și dezbateri. Rolul său este interpretat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Actorul joacă pentru prima oară rolul principal într-un lungmetraj.

Parteneri

„De ce eu?” este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. În film apare și un scurt moment cu jurnalistul Robert Turcescu, care își joacă propriul rol, adică modereaza un talk-show, deși în acea perioadă Turcescu nu avea emisiune.

FOTO: Actorul Emilian Oprea