De ce eșuează foarte multe relații în România. Greșelile frecvente care fac țăndări multe cupluri

De ce eșuează foarte multe relații în România. Greșelile frecvente care fac țăndări multe cupluri Sursa foto: 209208211 © Prostockstudio | Dreamstime.com

Rata de căsătorie în România este din ce în ce mai mică, iar tinerii se pare că preferă să trăiască în concubinaj. De vină ar fi joburile stresante și lipsa romantismului, spun specialiștii. În plus, "perioada de probă strică tot". Tinerii se mută împreună și își întemeiază familii, însă consideră că un act nu îi unește. Dragostea de bani și propriul confort sunt puse mai presus decât sentimentele, iar certificatul de căsătorie este mai mult o garanție.

Căsătoria a devenit, cu timpul, mai mult o afacere. Puțini tineri merg în fața ofițerului de stare civilă, iar tradiția s-a schimbat complet. Dacă înainte te căsătoreai, apoi urma mutarea împreună, acum lucrurile sunt total invers. Tinerii se mută împreună, însă nu sunt interesați să își unească destinele. De cele mai multe ori aceștia își întemeiază chiar și familii, însă consideră că un act nu schimbă iubirea dintre ei.

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, susține că în ziua de azi căsătoriile se bazează pe dragostea de bani. Puține sunt cazurile în care tinerii și unesc destinele din iubire și respect. Pentru băieți, certificatul de căsătorie nu este prea important, însă fetele îl văd ca o siguranță atunci când pe lume vine un copil.

"Oamenii nu se mai căsătoresc cum o făceau înainte. La noi, în Moldova, încă se mai face asta, adică să se căsătorească până la 20 de ani. Cele de la oraş sunt mai emancipate.

Căsătoriile au devenit un fel de târg. E din dragoste de bani. Din dragoste de bani şi siguranţă, pentru că se schimbă societatea atât de mult. Tineretul nici nu mai are posibilitate materială.

Poate că există puţin de iubire şi respect, dar se gândesc că apare un copil şi nu au siguranţă. Pentru fete, certificatul de căsătorie contează. Este o garanţie că partenerul nu va divorţa atât de uşor.

Atunci când apare un copil, mai repede pleacă dacă nu sunt căsătoriţi legal. De aceea se şi dă acel timp de 30 de zile pentru a se răzgândi. Posibilitatea materială este pe primul loc. Degeaba spunem că nu este aşa”, a declarat  Lidia Fecioru în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse de la Antena 3.

Relațiile din ziua de azi, bazate pe puterea financiară

Lidia Fecioru susține că majoritatea femeilor caută un bărbat cu un loc de muncă bine plătit și stabil financiar. Ideea de a placa la drum de la zero nu le mai încântă și încep să aibă așteptări din ce în ce mai mari de la parteneri.

Specialistul ne recomandă să nu căutăm persoana potrivită, pentru că nu vom putea trăi cu ea. Cu cât partenerii sunt mai diferiți, cu atât ei se vor completa și atrage unul pe altul.

„Fiecare om vrea siguranţa lui. De aceea, căsătoriile au scăzut. Au crescut relaţiile neoficiale, care sunt mai uşor de dus.

De pildă, sunt femei care spun că nu pot sta cu bărbaţi care nu au bani, care nu au un serviciu mai bun decât al lor, şi nu stau din cauza orgoliului. Nu va sta, pentru că nu mai este acea relaţie care se clădeşte. Nu mai încep de la 0 şi prăjesc amândoi un cartof într-o tigaie.

Mai apare teama că nu le place mama, tata şi tot aşa. O căsătorie este un şir de compromisuri, pe care trebuie să le ştim să le facem. Nu alegeţi perechea potrivită, dacă este ca voi, nu o să poţi să trăieşti cu acea persoană. Cumva, trebuie să fim diferiţi. Dacă avem o relaţie de genul, merge o perioadă, după care se rupe.

Pretenţiile cresc odată cu vârsta. Acum, poate aş alege ceva ce am lăsat cândva. Cumva, te raportezi la vârsta şi la experienţă. Fiecare, băiat sau fată, au alt concept faţă de căsătorie. Unu din cinci persoane, nu-şi doreşte o căsătorie pentru o viaţă. Aleg concubinajul pentru că este mai uşor de ieşit din el.

Nu îşi mai doresc o căsătorie pe viaţă. Este ceva ciudat, poate chiar trist”, a mai precizat Lidia Fecioru.

Care este vârsta ideală pentru formarea unei familii

Bioenergoterapeutul susține că femeile caută stabilitate atunci când este vorba despre întemeierea unei familii. Totuși, cel mai bun moment pentru a aduce pe lume un copil este după 26 de ani, atunci când instinctul matern începe să se dezvolte. Totuși, să te căsătorești la aproximativ 30 de ani este destul de târziu.

„Nu îşi mai doresc o căsătorie pe viaţă. Este ceva ciudat, poate chiar trist.

Vârsta ideal este 26, chiar 28, pentru că la această vârstă se dezvoltă instinctul matern. Încep să le placă copiii. Deci, au chestia asta. Dacă trec de 35 de ani, nu mai fac copiii. Femeile îşi doresc mereu, dar bărbaţii nu prea. Eventual, bărbaţii, la a doua tinereţe, pe la 55 de ani.

Femeile, dacă nu au stabilitatea lor, să nu depindă de partener, nu fac asta. Ele sunt capabile şi nu vor să fie supuse partenerului toată viaţa. E confortul de a avea ceva. Chiar dacă există aceste relaţii, ele se destramă oricum.

Tendinţa bărbaţilor tineri este să se uite la femei mai mari, mai aşezate pentru că se comportă altfel. Nu ţine mult.

Până la 30 de ani este bine să faci acest pas. Eu cred că societatea s-a stricat din momentul în care au început între 25 şi 30 de ani să se mute împreună. Perioada asta de probă strică tot. Aici apare frica de dezamăgire", a spus Lidia Fecioru, sâmbătă.

Ne puteți urmări și pe Google News