De ce e Biserica Ortodoxă atât de agresivă în privința orei de religie?
- Mălin Bot
- 4 martie 2015, 20:31
Este foarte ciudată atitudinea Bisericii Ortodoxe Române în problema orei de religie. O campanie de imagine menită să pună presiune pe stat s-a declanșat sub un motiv practic inexistent: scoaterea orei de religie din școală.
Nu s-a decis așa ceva și nici nu s-au făcut demersuri pentru o astfel de decizie. S-a declanșat doar o dezbatere publică care nu ar trebui să irite atât de rău Biserica Ortodoxă.
La Suceava, de ”Duminica Ortodoxiei”, s-a organizat chiar și un marș cu un sobor de preoți, pentru susținerea predării religiei în școli. Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a emis un fel de comunicat cu această ocazie în care spune că statul trebuie să aibă preocupări religioase.
”Împotriva religiei nu se ridică decât oamenii care au pierdut simțul mai adânc al realităților”, spune arhiepiscopul în comunicatul public, citând din diverși alți autori și chiar din Biblie. ”Iar cel care se va lepăda de Mine înaintea oamenilorm, și Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri”, citează Pimen din Biblie (Matei 10,32-33).
Demersul acestei înalte fețe bisericești este foarte bizar din două motive.
Toată această agitație a fost produsă de BOR după ce Curtea Constituțională a impus o schimbare minoră în procedura de înscriere a elevilor la ora de religie, fără a impune scoaterea orei de religie din programa școlară. Practic, BOR provoacă o mare agitație pentru un motiv care nu există.
Există însă voci care spun că e mai bine ca religia să nu fie amestacată cu statul și oferă argumente interesante. Lor le răspunde BOR, prin arhiepiscopul Sucevei, că vor să se lepede de Dumnezeu, de parcă acveste voci ar cere interzicerea creștinismului în societate. Ciudat, nu-i așa?
Sa o luăm metodic, pentru a vedea de ce e ciudată poziția de forță a BOR în această problemă.
Până la decizia Curții Constituționale, în școli se producea o discriminare anormală și se încălca libertatea de conștiință garantată în legea fundamentală. Elevii erau înscriși automat la ora de religie, oră predată de un preot ortodox sau un profesor de religie ortodoxă.
Părinții elevilor care aveau alte credințe religioase erau obligați să facă o adresă către școală pentru a cere mutarea copilului lor la ora de religie catolică, musulmană. Cei care nu doreau participarea la ora de religie erau obligați să anunțe în scris acest lucru.
Sistemul conferea BOR o poziție dominantă prin intermediul școlii, elevii fiind automat înscriși la ora de religie ortodoxă și discrimina pe cei de alte credințe pentru că erau nevoiți să facă o cerere în plus. La fel erau discriminați cei care nu doreau deloc ora de religie.
Curtea Constituțională a decis, așa cum e normal, că înscrierea automată și discriminarea nu sunt constituționale și a impus o schimbare simplă: fiecare părinte face o cerere de inscriere a copilului la ora de religie, conform credinței familiei. E o decizie de bun-simț care nu avea de ce să provoace o reacție atât de agresivă din partea BOR.
Asta cu atât mai mult cu cât niciodată, niciun alt prelat al altui cult religios nu a protestat până acum pentru că enoriașii bisericii lui erau nevoiți să depună această cerere la școală.
În acest context, în dezbaterea publică au intervenit voci care spun că e mai bine ca religia să rămână în biserică sau familie și biserica să nu se mai intersecteze cu statul, în școli.
Aceste voci aduc argumente interesante, dar niciunul dintre aceste argumente nu susține ideea că românii trebuie să se ”lepede” de Dumnezeu.
Ele spun doar că locul religiei este în familie, în sufletul omului și la biserică, nu într-o instituție a statului. Este o dezbatere importantă care trebuie purtată cu argumente serioase, nu cu proteste de stradă și citate din Biblie care amenință cu flăcările Iadului.
Atitudinea agresivă a BOR, după ce s-a decis ca elevii să nu mai fie înscriși automat la ora de religie, este cel puțin bizară.