Milioane de români, sârbi, bulgari, vin să se închine anual la moaștele Sfintei Parascheva. Încrederea că rugăciunea și ajutorul din partea Preacuvioasei vor veni, se pare că sunt pilonii cei mai importanți pentru pelerini.
Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva este cel mai mare din țară. Sute de mii de români vin anual, atunci când racla cu Preacuvioasa este scoasă în cea mai mare procesiune din țară. Se așteaptă uneori chiar și zile întregi pentru ca pelerinii să poată ajunge să se închine la moaștele ei. Se organizează în toată țara excursii în această perioadă pentru cei care își doresc să ajungă la Preacuvioasă. Cert este că nu doar românii dau năvală. Sfânta a fost găzduită acum aproape 800 de ani și de bulgari la Târnovo.
Minunile ei au făcut-o cunoscută, chiar și după moartea, așa că în zilele noastre, există vecini din Bulgaria care vin să o slăvească. Și sârbii au găzduit-o acum 700 de ani, așa că și ei vin pentru a se ruga. Cert este că prin prisma minunilor pe care le-a săvârșit, Sfânta este considerată de români un real ajutor.
Pelerinajul la Sfânta Parascheva începe pe data de 7 octombrie
Așa că de această dată autoritățile au decis ca pelerinajul să înceapă mai devreme, pe 7 octombrie la ora 6 dimineața. Atunci se va citi Acatistul Sfintei Cuvioase, iar racla cu moaștele va fi scoasă afară. În acest an alături de moaștele Sfintei vor fi aduse și moaștele ale Sfântului Andrei Criteanul, din Grecia.
Racla cu Sfintele Moaște ale Cuvioasei va fi ținută afară până în 15 octombrie. Iar slujba Sfintei Liturgii va fi oficiată pe 14 octombrie. Pentru cei care nu pot să ajungă foarte aproape de biserică, sunt deja amplasate mai multe ecrane speciale care vor transmite Liturghia. În aceste zile la iași sunt așteptați să vină sute de mii de pelerini din toate colțurile țării. Așa că s-au luat și măsuri speciale, forțe de ordine, care să asigure buna desfășurare a evenimentului. Ca în fiecare an, vor fi sute de voluntari care vor împărți ceai cald pelerinilor.