Teoriile conspirației se ascund peste tot pe internet și acoperă o gamă amețitoare de subiecte - de la ideea că aselenizările au fost falsificate până la credința că Pământul este plat. Adesea, mulți vor respinge cu ușurință orice dovadă care contrazice astfel de afirmații și sugerează că martorii sau experții care contestă ideile fac pur și simplu parte din conspirație.
Ca regulă generală, oamenilor nu le place să nu poată da sens lucrurilor; suntem curioși și vrem să înțelegem lumea din jurul nostru. În trecut, spun specialiștii, știința nu putea să explice multe dintre fenomenele cu care se confruntau oamenii, așa că cel mai simplu și eficient răspuns la o întrebare fără răspuns era să se acrediteze o putere superioară omnipotentă și omniscientă.
În prezent, știința este capabilă să răspundă la multe dintre întrebările care odată ne lăsau perplecși și, deși nu avem întotdeauna răspunsurile, acum, mai mult decât în orice alt moment al istoriei noastre, avem capacitatea de a explica și de a înțelege cu exactitate tot felul de fenomene.
Cum se dezvoltă teoriile conspirației
Ținând cont de acest lucru, de ce cred oamenii în teoriile conspirației, chiar și atunci când există un munte de dovezi care arată că acestea sunt incorecte? De ce sunt teoriile conspirației atât de răspândite astăzi - și ce anume este o teorie a conspirației?
„O teorie a conspirației este o convingere că doi sau mai mulți actori s-au coordonat în secret pentru a obține un rezultat și că expunerea acestei conspirații este de interes public", a declarat, pentru Live Science, Karen Douglas, profesor de psihologie socială la Universitatea Kent din Marea Britanie. Această interpretare este susținută de Hugo Drochon, profesor de teorie politică la Universitatea Nottingham din Marea Britanie.
„În esența sa, o teorie a conspirației este credința că există un grup mic de oameni din umbră care controlează totul în lume. Acesta este motivul pentru care avem teorii ale conspirației cu privire la faptul că schimbările climatice sunt o farsă: este pentru că teoreticienii conspirației cred că acest grup nefast vrea să ne controleze", a declarat Drochon pentru Live Science.
Așadar, cum se dezvoltă și prosperă astfel de teorii? Ce face ca cineva - sau un grup de oameni - să fie ferm convins că este mințit și că este indus în eroare în mod deliberat de o cabală a celor care ascund adevărul?
„Teoriile conspirației încep prin faptul că încercăm să înțelegem evenimente complexe. Se poate spune că teoriile conspirației oferă soluții simple la probleme complexe. Teoriile conspirației tind să apară atunci când se întâmplă lucruri importante cărora oamenii vor să le dea un sens. În special, ele tind să apară în perioade de criză, când oamenii se simt îngrijorați și amenințați. Ele cresc și prosperă în condiții de incertitudine", a declarat Daniel Jolley, profesor de psihologie socială la Universitatea din Nottingham. Douglas a sugerat că astfel de noțiuni înfloresc adesea atunci când oamenii au nevoie de răspunsuri în momente de stres.
Douglas a adăugat că „este dificil să susținem că toate teoriile conspirației sunt malițioase" și a precizat că, de cele mai multe ori, teoriile conspirației provin din dorința oamenilor de a încerca să dea sens unor situații dificile.
„Ingredientele unice" fac ca teoriile conspirației să se răspândească
În ceea ce privește ceea ce face ca o anumită teorie să se răspândească, Jolley a explicat că trebuie să existe o serie de elemente: „Pentru a obține popularitate și longevitate, o teorie a conspirației necesită câteva ingrediente unice care se adună. Evenimentul sau problema generală trebuie să fie semnificativă, conspiratorii trebuie să fie realiști (adică un grup bine format), iar terenul trebuie să fie fertil.
Pe scurt: o teorie a conspirației trebuie să se adreseze direct oamenilor care vor fi dispuși să o creadă, exact în momentul în care este cel mai probabil să o creadă, și trebuie să existe un grup sau o organizație care să dea vina. Să luăm ca exemplu COVID-19. Este un eveniment semnificativ pe care oamenii încearcă să îl înțeleagă. Terenul a fost fertil, deoarece COVID a generat sentimente de incertitudine și anxietate. Aceste aspecte au însemnat că teoriile conspirației au crescut și au prosperat”.
Teoriile conspirației
Jolley a remarcat că teoriile conspirației privind presupusul impact negativ al 5G asupra sănătății umane există de ceva timp, dar în 2020, teoria a trecut de la „o credință marginală la o credință dominantă atunci când povestea a fost aplicată la COVID-19". Potrivit lui Jolley, acesta este un exemplu perfect al unei teorii a conspirației care există de ceva timp, dar care poate înflori doar atunci când oamenii se simt vulnerabili și sunt deschiși să creadă ceva ce altfel ar putea respinge.
În aprilie 2020, un articol din The New York Times a relatat că teoriile „nefondate" despre 5G și COVID au dus la „peste 100 de incidente" într-o lună numai în Marea Britanie, care au inclus incendierea unui turn wireless din Birmingham.
„Desigur, nu se poate aștepta ca nimeni să ia tot ceea ce citește sau aude la valoarea nominală, așa că ce deosebește un adept al teoriei conspirației de cineva care este pur și simplu sceptic?
Cu toții putem fi puțin paranoici uneori, mai ales dacă suntem la pământ sau ne simțim puțin vulnerabili. Face parte din natura umană. Dar diferența pentru adepții teoriei conspirației este că nicio cantitate de informații noi nu va pune la îndoială credința de bază. Ați încercat vreodată să convingeți un adept al teoriei conspirației că 9/11 septembrie nu a fost o treabă din interior?", a spus Drochon.
Prejudecata de confirmare și camerele de ecou
Dar de ce se îndrăgostesc oamenii de anumite teorii ale conspirației și, în cele din urmă, se agață de ele? Care este farmecul de a crede în ceva care este ciudat sau neverosimil, chiar și în fața unor dovezi contradictorii?
„Dorim să ne simțim în control, să ne simțim siguri și să ne simțim apropiați de cei asemănători cu noi, iar o teorie a conspirației poate permite acest lucru. Cercetările sugerează că majoritatea oamenilor (65%) se consideră ca având o inteligență peste medie, lucru pe care cercetătorii îl atribuie tendinței oamenilor de a-și supraevalua capacitățile cognitive.
Această lipsă de conștientizare de sine, precum și prejudecata de confirmare și expunerea la camerele de ecou ar putea juca, de asemenea, un rol.Odată ce se formează o credință, oamenii sunt dornici să o apere", a spus Jolley. "Este probabil ca ei să digere conținutul care susține acea credință și să caute să discrediteze informațiile care nu o susțin. Împreună cu o viziune asupra lumii centrată pe neîncrederea față de ceilalți, puteți vedea cum cineva se poate regăsi în gaura iepurelui", a spus Jolley.
„Veți găsi adepți ai teoriei conspirației în toate categoriile sociale”
Există anumite grupuri de persoane care sunt mai predispuse să creadă în teorii ale conspirației? Sau riscăm cu toții să devenim susținători fermi ai unor ipoteze scandaloase?
„Veți găsi adepți ai teoriei conspirației în toate categoriile sociale, dar există unii care sunt mai predispuși. Este vorba despre excludere sau despre un sentiment de excludere; poate că nu au un loc de muncă sau sunt singuri, de exemplu. Uneori spunem că oamenii religioși sunt mai predispuși să creadă în teoriile conspirației pentru că adoptă o viziune maniheistă asupra lumii - binele împotriva răului - dar este mai complicat de atât. Adesea este vorba despre faptul că te afli într-o poziție minoritară, astfel încât dacă ești foarte religios într-o lume secularizată, este mai probabil să crezi în teoriile conspirației, dar dacă ești foarte ateu într-o lume religioasă, vei fi, de asemenea, susceptibil", a spus Drochon.
Potrivit lui Douglas, cu toții avem potențialul de a cădea pradă teoriilor conspirației, dacă există condițiile necesare. „Cercetările sugerează că oamenii sunt atrași de teoriile conspirației atunci când una sau mai multe nevoi psihologice sunt frustrate. Prima dintre aceste nevoi este epistemică - legată de nevoia de a cunoaște adevărul și de a avea claritate și certitudine.
Celelalte nevoi sunt cele existențiale, care sunt legate de nevoia de a ne simți în siguranță și de a avea un anumit control asupra lucrurilor care se întâmplă, și cele sociale, legate de nevoia de a ne menține stima de sine și de a ne simți pozitiv în legătură cu grupurile din care facem parte. Din acest motiv, nimeni nu este complet imun la atracția unei teorii a conspirației.Oricine poate cădea pradă teoriilor conspirației dacă are nevoi psihologice care nu sunt satisfăcute la un moment dat".