De ce cade Bursa de Valori București? VEZI două asemănări cu primul val de criză

De ce cade Bursa de Valori București? VEZI două asemănări cu primul val de criză

Scăderile abrupte ale indicilor bursieri, care au ajuns şi la -13% pe parcursul zilei, precum şi decizia conducerii bursei de a elimina limita de scădere pentru unele acţiuni tranzacţionate ne amintesc de sfârşitul anului 2008-începutul lui 2009, perioada când şi România a început să simtă primul val de criză.

Atunci, după prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, pieţele financiare din întreaga lume au intrat în derivă. După ce cutremurul din epicentrul american s-a răspândit pe pieţele asiatice şi europene, şi România a fost luată de val. "Este o reacţie întârziată la ce s-a întâmplat pe bursele externe acum câteva zile. Pieţele emergente au fost foarte agitate astăzi", explică, pentru EVZ, analistul economic Dragoş Cabat.

"Chiar dacă bursa încă nu a ajuns la nivelul din 2008, amplitudinea scăderilor este la fel cu cea înregistrată în 2008", afirmă Şerban Florea, directorul de operaţiuni al companiei de brokeraj WBS Holding.

Potrivit Codului Bursei, preţul unei acţiuni nu poate scădea sau creşte cu mai mult de 15% peste nivelul de referinţă, într-o singură zi.

În 2009, Bursa a decis să mărească gradual limita maximă de variaţie de la 15% la plus sau minus 40%, pentru un grup de acţiuni foarte lichide, care au o pondere de peste 90% în economia Bursei.

Astăzi, conducerea BVB a hotărât modificarea limitei de variaţie pentru trei societăţi: SIF1, SIF5 şi SSIF Broker Cluj până la 25%. Asta înseamnă că acţiunile acestor companii pot cădea până la 25% faţă de ieri.

Ce se întâmplă astăzi pe Bursa de la Bucureşti Panica este cuvântul de ordine, astăzi, pe piaţa de acţiuni din Bucureşti. Iar tranzacţiile sunt dominate de speculatori, deoarece investitorii adevăraţi stau, mai degrabă, deoparte în aceste momente delicate.

Totuşi, există persoane care fac tranzacţii bursiere. "Printre acestea sunt şi insideri, adică directori de companii, acţionari principali, ceea ce reprezintă primul semn că o stabilizare este posibilă în viitorul apropiat", comentează Şerban Florea. Potrivit acestuia, investitorii au ales să-şi vândă deţinerile, pentru ca, mai târziu, când piaţa se stabilizează, să cumpere din nou acţiuni.

De ce BVB cade mai rău decât bursele europene

Piaţa de capital din România este una mică şi care reflectă mai târziu mişcările de amploare din pieţele europene, spune directorul de operaţiuni de la WBS Holding. Potrivit acestuia, ce vedem pe bursă în ultimele câteva zile sunt ajustările la mişcările din ultimele două săptămâni de pe pieţele dezvoltate.

Cu siguranţă, tendinţa reflectă ce se întâmplă pe bursele externe. Iar unul dintre motivele pentru care BVB scade mai mult decât, de exemplu, bursa din New York sau cea din Frankfurt este, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Realitatea TV, faptul că "reflectă o legătură foarte slabă dintre Bursă şi economie.

Şi Iulian Panait, directorul companiei de consultanţă în investiţii KTD Invest, spune că "bursa românească este prea mică pentru ca să aibă influenţă asupra economiei".

Şi, fiind dominată mai mult de speculatori decât de investitori, mişcările BVB nu sunt relevante. "Mişcările pe bursă reflectă starea de pesimism şi optimism a investitorilor", concluzionează Panait.

Ce urmează? Potrivit lui Şerban Florea, în acest moment, bursa românească are nevoie de o perioadă de "stabilizare", în primul rând, iar abia după aceea va urma o "refacere graduală".

"În primul rând, este nevoie de o calmare, deoarece în prezent există foarte multă panică", spune reprezentantul WBS Holding. Acesta spune că este posibil ca în perioada care urmează piaţa să revină la echilibru. CITIȚI ȘI:

  • Haos la Bursa de la București. Scăderi ca în toamna lui 2008
  • Căderile continuă. Măcel pe bursele asiatice
  • Cinci soluţii care să stopeze prăbuşirea burselor în al 12-lea ceas
  • Bursa de la București scade în rând cu bursele externe
  • Panică extremă: Piețele financiare se prăbușesc una după alta
  • Roubini: Economiile puternice se îndreaptă către al doilea val de recesiune

Ne puteți urmări și pe Google News