Deși inițial poate părea că semințele acoperă căpșunile, acest lucru nu este de fapt adevărat.
Căpșunile sălbatice sunt gustări delicioase, atâta timp cât nu te deranjează micile semințe nisipoase. Dar de ce aceste "semințe" sunt pe exterior, având în vedere că semințele multor fructe — precum mere, portocale, kiwi și mango — sunt pe interior?
Ce sunt aceste mici semințe?
Este de fapt o întrebare capcană, a spus Aaron Liston, profesor de la Universitatea de Stat din Oregon. Asta pentru că ceea ce par a fi "semințele" căpșunii sunt de fapt fructele ei, a explicat el.
Aceste mici ovale galbene sau maro de pe exteriorul căpșunilor sunt numite achene. Și, la fel ca majoritatea fructelor, fiecare achenă are o sămânță în interiorul ei.
În medie, căpșunile de dimensiuni medii au 200 de achene. "Când mănânci o căpșună, primești sute de fructe, nu doar unul", a spus Liston.
Deci, dacă achenii sunt fructele, ce este restul căpșunii? Se pare că o căpșună este și mai confuză: Nu este de fapt o bacă, iar masa sa cărnoasă nu este un fruct, ci un receptacul umflat.
Într-o floare, receptaculul "practic ține toate părțile împreună — este baza, sau podeaua", a spus Liston. "Ceea ce se întâmplă într-o căpșună este că receptaculul devine mare și cărnos și delicios. Receptaculul crește, în timp ce fructele rămân de aceeași dimensiune. Poți vedea că dimensiunea fructului este aproape neschimbată de la stadiul verde până la stadiul copt."
De obicei, genele unei plante determină creșterea fructului într-un tratament mare și dulce. Dar în cazul căpșunii, "genele care ar fi tipic exprimate în fruct sunt acum exprimate în receptacul", a spus Liston. Cu alte cuvinte, genele care fac un fruct să devină cărnos și dulce se mută de la fruct la receptacul, ceea ce face ca căpșunile să fie o gustare atractivă pentru animale, inclusiv păsări, reptile precum țestoase și șerpi și aproape toate mamiferele, a spus el.
Având în vedere că scopul unui fruct este de a răspândi semințele plantei, căpșunile sunt extraordinar de reușite. "Cred că au găsit un truc evolutiv foarte bun și a funcționat", a spus Liston. "Poți găsi căpșuni sălbatice acum în toată lumea."
Unul dintre motivele succesului
O parte din motivul succesului fructului este structura sa. "De obicei, aceste achene nu sunt atașate foarte puternic de ceea ce le ține, și asta promovează dispersia", a spus Aardra Kachroo, director de program în Direcția pentru Științele Biologice la Fundația Națională pentru Știință din SUA, pentru Live Science.
Puține fructe au evoluat ca căpșuna (genul Fragaria), dar un relativ îndepărtat, cunoscut sub numele de căpșuna falsă (Duchesnea indica), arată exact ca aceasta. Cele două au avut un strămoș comun acum aproximativ 20 de milioane de ani, așa că este probabil ca ele să fi evoluat independent pentru a arăta la fel prin evoluție convergentă, a spus Liston. Totuși, căpșuna falsă nu este la fel de dulce. "Are gust de polistiren", a adăugat el.
Între timp, căpșunile nu se bazează doar pe semințele lor pentru a crește plante noi. Dacă condițiile sunt nefavorabile și o plantă de căpșuni nu poate răspândi semințele, poate produce un stolon, sau o tulpină orizontală care se ramifică pentru a începe o nouă plantă, potrivit Live Science.