De ce are Spania mai multe decese decât România. Un oficial explică diferența uriașă

De ce are Spania mai multe decese decât România. Un oficial explică diferența uriașă

O măsură extremă a făcut ca în România să nu se înregistreze același număr de morți. Diferența a fost explicată de ministrul de Interne Marcel Vela, într-o emisiune la Antena 3.

Oana Stancu (Antena 3): Ne ţineţi în casă cu acceptul nostru, în ideea de a înfrânge acest virus, numai că atunci cănd ne uităm cât vom mai sta în casă, vedem că noi testăm foarte puţin, că nu este acceptată testarea în masă...

Atunci vă întreb, domnule ministru, dumneavoastră care gestionati acest lucru din prima linie, când vedeţi că pentru români va fi altfel, că vor ieşi din această situaţie, că vor ieşi din case, că îşi vor relua serviciile, că îşi vor recupera salariile, dacă noi continuăm aşa, în ritmul ăsta, cu paşi foarte mici?

Marcel Vela: Haideţi să le luăm pe rând. În luna februarie, noi eram cam la acelaşi nivel cu Spania. Acum în Spania sunt mii de decese, în România sunt, acum, la aceasta oră, sub 300 de decese.

Ne puteți urmări și pe Google News

Majoritatea cetăţenilor care au decedat şi familiile care au trecut prin acesată dramă ştiu şi suntem alături de ele în această grea suferinţă, ştiu că majoritatea, repet, au mai avut şi alte boli din cei dragi, care nu mai sunt astăzi printre noi, dar sunt sub 300.

În alte state, care au avut la începutul măsurilor aplicate, ca şi noi, sunt la mii de decese. Asta înseamnă - şi cred că toţi telespectatorii sunt de acord cu mine - că măsurile luate de noi de prevenţie, de a lua o atitudine fermă pentru a proteja populaţia au fost bune, pentru că, până la urmă, ce se măsoară în realitatea cotidiană în afara zidurilor este necazul, drama, decesul.

Că stăm în case, că ne îmbolnăvim şi ne vindecăm sau că stăm izolati sunt mai uşor de suportat. Cel mai greu cred că este pentru familiile care îi pierd pe cei dragi. Până în acest moment, familiile care au pierdut pe cei dragi sunt sub 300 de familii, sunt sub 300 de decese.

E mult şi aşa. Orice deces este pentru noi o dramă, ca oameni, ca naţiune, dar, dacă ne comparăm cu alte state unde sunt mii sau zeci de mii de decese, cred că noi am gestionat bine.

(...)

Deci, îi rog, dacă ne privesc acum şi sunt în casa, şi sunt cei dezamăgiţi că stau în casă, măsura pe care am luat-o de a-i reţine mai mult la domiciliu este pentru că îi iubim, nu pentru că am dorit să le limităm mişcările. Vrem să trecem cu bine de Sfintele Sărbători de Paşti şi de această primăvară, şi să ne bucurăm unii de alţii. Este un sacrificiu...