De ce amână Tăriceanu majorarea salariilor

Executivul pregăteşte o ordonanţă de îngheţare a salariilor, dar radicalii din PNL se opun.

Liberalii caută soluţii pentru a ieşi cât mai puţin şifonaţi din problema creată de refuzul de a majora salariile profesorilor cu 50%. Emiterea unei ordonanţe de urgenţă de blocare a majorării este poziţia dominantă la nivelul executivului, a anunţat vicepreşedintele Teodor Meleşcanu. O variantă similară a susţinut şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, un apropiat al premierului.

Radicalii din partid susţin o altă variantă: asumarea răspunderii în parlament pentru „majorările care sunt sustenabile“, după cum ne-a declarat vicepreşedintele Ludovic Orban. Un scenariu similar este susţinut şi de vicepreşedinţii Crin Antonescu şi Norica Nicolai. Această variantă presupune ca guvernul să aprobe o majorare de 15-20% a salariilor profesorilor. Liberalii au opinii diferite

Liberalii au avut, vineri seară, o discuţie pe tema soluţiei care ar putea fi adoptată, dar se pare că nu au ajuns la un punct de vedere comun între variantele menţionate. Liderii PNL au găsit şi hibele variantelor avansate de colegi. „Mie nu mi se pare că îţi asumi răspunderea pe măsură de prorogare a unui termen de exemplu, ci pe o chestiune, de exemplu votul uninominal“, afirmă Bogdan Olteanu. „Nu cred că este normal ca prin ordonanţă de urgenţă să fie anulată o lege votată în unanimitate de parlament“, susţine Crin Antonescu.

Din acest motiv, s-a amânat şedinţa de guvern programată, iniţial, pentru sâmbătă. Pe de altă parte, în acest weekend, membrii conducerii centrale a PNL au primit SMS-uri de la partid că luni nu vor mai avea şedinţă de Birou Politic Central. O decizie finală ar urma să fie luată la şedinţa de guvern de mâine.

Premierul  nu-şi dă demisia Cert este un singur lucru: premierul Tăriceanu nu-şi va da demisia. A anunţat-o chiar el sâmbătă, după ce această propunere îi fusese public făcută de vicepreşedintele Crin Antonescu. „Nu-mi dau demisia, de ce să ne dăm demisia? Nu avem niciun motiv. Ar fi o recunoaştere a faptului că eşti învins“, a spus şeful executivului, într-o emisiune televizată la Realitatea TV.

Premierul nu a ratat ocazia de a-l taxa pe preşedintele Traian Băsescu, pe care l-a acuzat că a jucat „o piesă de teatru ieftin“, pentru că şeful statului ar fi ignorat datele despre impactul creşterilor salariilor asupra economiei, puse la dispoziţie de guvern. „Eu le-aş spune celor de la sindicate să meargă la Cotroceni, pentru că poate acolo e fabrică de bani. La guvern nu e fabrică de bani“, a comentat Tăriceanu. El a adăugat că „alegerile îi fac pe mulţi să fie lipsiţi de luciditate“.

CALE DE AMÅNARE  Legea nu a ajuns în Monitorul Oficial   Din punct de vedere juridic, premierul Tăriceanu nu este, deocamdată, obligat să ia o decizie. Legea promulgată vineri de preşedinte intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. Şi, deocamdată, actul normativ nu a fost publicat. Acest fapt îi oferă premierului câteva zile în plus. Monitorul Oficial este o instituţie controlată, practic, de PNL şi în trecut au mai existat acuzaţii de întârziere a publicării unor acte normative dezavantajoase pentru liberali.

CITIŢI ŞI: Emil Boc: „Guvernul să aplice legea sau să plece“ PSD nu crede în soluţia moţiunii de cenzură Funcţionarii şi sanitarii vor 50%, ca profesorii Impozite mai mari, preţul majorărilor salariale