De ce ai vrea o moarte asistată. Motivele unei femei care a militat 15 ani pentru dreptul ei de a muri

De ce ai vrea o moarte asistată. Motivele unei femei care a militat 15 ani pentru dreptul ei de a muri

În anul 2018, Jacqueline Jencquel a anunțat pe blogul său că intenționează să se sinucidă asistat în Elveția. A militat mai mult de 15 ani pentru ca moartea asistată să fie legalizată în toată lumea. Jacqueline s-a sinucis la ea în apartament, în Paris, la finalul lunii martie 2022.

Jacqueline Jencquel, 78 de ani, a fost o militantă din Franța pentru legalizarea dreptului la moarte asistată. Femeia a cunoscut-o pe dr. Erika Preisig din Elveția în 2017. Din 2014 era vicepreședintă a Asociației Dreptului de a muri cu demnitate (ADMD), din Franța.

Jacqueline Jencquel s-a sinucis în martie 2022. Ea a studiat filosofia la Universitatea Sorbona, îi admira pe Sartre, Camus, Voltaire, Rousseau. Pe nepotul ei adolescent îl îndemna să-l citească pe Eric-Emmanuel Schmitt. A fost parte din generația studenților care au ieșit pe străzi în 1968, „pentru libertatea femeilor, dreptul de a vota, avorta, face dragoste atunci când vor”.

Cum și-a anunțat Jacqueline sinuciderea asistată

În 2018, a anunțat pe blogul ei, „Bătrânețea e o boală incurabilă”, că are de gând ca în 2020 să meargă în Elveția, țară unde avea de asemenea cetățenie, pentru a muri asistată. A menționat că oameni din jurul ei, psihologi și psihiatri au concluzionat că dorința ei este una strict personală, fără să fie forțată de cineva sau ceva.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, femeie s-a răzgândit. Jencquel a militat mai mult de 15 ani pentru ca guvernul să le dea celor trecuți de 75 de ani, ca ea, dreptul de a alege când vor să moară, chiar și atunci când nu sunt bolnavi în stadiu terminal. În 2016, guvernul francez a actualizat Legea Leonetti, care le permite medicilor să sedeze profund, până la momentul decesului, dar fără intenția de a cauza moartea, pacienții cu boli terminale.

Femeia a mărturisit că și-a dat seama în 2018 că nu își mai dorește să trăiască foarte mult. Timp de 15 ani a fost activistă pentru dreptul de a muri și a însoțit mulți oameni în Elveția, pentru că acolo e singurul loc unde ai parte de sinucidere asistată medical. Ulterior, ea s-a gândit: „ce mod frumos de a muri! E atât de frumos doar să închizi ochii și să mori în somn. E mult mai frumos decât modul în care oamenii mor în Franța, agonizând, iar acum cu COVID, oamenii sunt lăsați pe cont propriu și mor într-un mod oribil. M-am întrebat: de ce moartea trebuie să fie ceva atât de oribil?”.

Viața precum cele patru anotimpuri

Femeia a asemănat viața cu cele patru anotimpuri. În acest context, ea a zis că „Mie nu îmi place iarna!”. Așadar, ea a sugerat ca oamenii să se uite la viața lor ca și cum ar avea patru sezoane. Primăvara ar fi până la 25 de ani, vara ar fi până la 50, toamna ar fi până la 75, apoi începe iarna.

Jacqueline avea deja 76 și urma să împlinească în curând 77. Așadar, pentru femeie era o vârstă la care nu și-a dorit niciodată să ajungă. „Unii oameni nu sunt deranjați de iarnă, se îmbracă mai gros și spun – iubesc iarna!, dar mie personal nu îmi place iarna, mi-e frig! E același lucru și cu vârsta. Nu îmi place deloc să fiu bătrână!”.

Reacția familiei

Familia ei era obișnuită cu Jacqueline vorbind despre moartea asistată dintotdeauna. Ea susține că mereu spus că ar trebui ca oamenii să aibă dreptul acesta și că vrea să poată alege ziua și modul în care va muri. Așadar, nu a fost o surpriză pentru nimeni. Singura surpriză a fost că toată povestea a devenit din ce în ce mai cunoscută.

Femeia a devenit un fel de simbol al autodeterminării sfârșitului vieții. Jacqueline a mărturisit că era doar o persoană, ca toți cei care scriu un blog, care se gândea la ce e important în viață și dacă merită să trăiești, după ce nu mai ai dragoste în viața ta. Ea era despărțită de soțul ei și locuia singură.

Când a descoperit Jacqueline ce înseamnă moartea asistată

Ea se afla în Indochina și avea 6 ani când a auzit pentru prima dată de acest lucru. Pe atunci, regiunea încă aparținea Franței, iar francezii erau în război cu vietnamezii care voiau să fie liberi. Așadar, ea era în mijlocul unui război și vedea o mulțime de soldați care nu aveau mâini sau picioare. Așadar, ea și-a dat seama că atunci când va simți că este momentul își dorește să doarmă și să nu se mai trezească niciodată, a mărturisit Jacqueline într-un interviu pentru Libertatea.