De ce a vărsat lacrimi Breivik: poporul şi cultura mea sunt distruse

De ce a vărsat lacrimi Breivik: poporul şi cultura mea sunt distruse

Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrarea a 77 de persoane în Norvegia vara trecută, a explicat astăzi magistraţilor că lacrimile sale, observate în ajun pe chipul său, erau semnul tristeţii faţă de ţara sa, care ''este pe cale să moară''.

''Deoarece ţara mea este pe cale să moară, este trist să-ţi vezi poporul şi cultura distruse'', i-a răspuns Breivik procuroarei Inga Bejer Engh, care l-a întrebat de ce-a plâns luni în timpul vizionării în sala de judecată a unui mic film de propagandă islamofobă pe care chiar el l-a realizat şi l-a postat pe Internet în ziua atacurilor.

''Sunt mai ales cântecele, racordate la mesaj'', a precizat el, adăugând: ''Aceasta era prima mea înregistrare video pe YouTube''.

Procuroarea l-a întrebat, de asemenea, de ce-a decis să-şi tempereze retorica atunci când a citit în cursul dimineţii o declaraţie prealabilă la mărturia sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

''N-aveam de ales. Trebuia s-o fac sub ameninţarea de a fi trimis într-un azil psihiatric'', a subliniat el.

În timp ce instanţa, care putea să-i refuze lectura publică a acestei declaraţii, i-a acordat o jumătate de oră în scopul de a evita să-i ofere cuvântul prea mult pentru a-şi face propagandă, Breivik a avut totuşi posibilitatea de a se exprima aproape o oră şi un sfert.

''N-am avut niciodată intenţia de a mă comporta în mod inacceptabil faţă cei care au scăpat şi faţă de familiile victimelor. N-am intenţia să sporesc durerea pe care ei o resimt deja. Nici nu-mi pot imagina suferinţele pe care le-am provocat'', a declarat Breivik, fără să prezinte însă scuze pentru faptele care i se reproşează.

Breivik a recunoscut că este autorul celor două atacuri sângeroase din 22 iulie, dar a pledat ''nevinovat'', invocând legitima apărare pentru a proteja Norvegia împotriva multiculturalismului.

El a calificat de mai multe ori atacurile sale drept ''crude, dar necesare'', scrie AFP, preluată de Agerpres.

Dacă judecătorii îl declară pe Breivik ca fiind normal, atunci el riscă o pedeapsă de 21 de ani de închisoare sau va putea fi ţinut închis mai mult timp dacă va fi considerat periculos. Dacă este considerat iresponsabil, atunci riscă internarea într-o instituţie psihiatrică, probabil pe viaţă.