De ce a vârât Merkel capul Europei în ștreangul lui Putin
- Adrian Pătrușcă
- 2 ianuarie 2020, 18:00
Aproximativ 350 de companii sunt implicate în construirea conductei submarine, printre care compania elvețiană Allseas Group SA, ale cărei vase amplasează ultimul segment de tuburi în apele daneze.
Pe 21 decembrie, Allseas a anunțat că își suspendă activitatea pe o perioadă nedeterminată. Decizia sa a venit după ce senatorii americani Ted Cruz și Ron Johnson l-au avertizat pe președintele director general al Allseas, Edward Heerema, că firma riscă „sancțiuni zdrobitoare și posibil fatale” dacă continuă lucrul la conductă:
Rusia va trebui acum să găsească alte nave pentru a completa gazoductul. Aceasta va duce la întârzieri și costuri sumplimentare, dar este puțin probabil că va bloca proiectul.
Pe 26 decembrie, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat că doar 160 de km de conductă rămân să fie completați și că navele ruse vor încheia această sarcină în câteva luni.
Cu ocazia audierii în vederea nominalizării sale ca ambasador al SUA în Rusia, John Sullivan a spus că sancțiunile pot impune Moscovei costuri suplimentare, dar nu vor opri proiectul: „Îngrijorarea mea este că s-ar putea să fi ajuns deja în punctul în care rușii au resursele și abilitatea de a încheia conducta indiferent ce am face”.
Congresmenii americani au avertizat că gazoductul va aduce miliarde de dolari Moscovei și îl va ajuta pe Vladimir Putin să-și consolideze influența în Europa.
Proiectul Nord Stream 2 este realizat de compania rusă Gazprom, jumătate din finanțare fiind asigurată de companiile germane Uniper și Wintershall, de compania anglo-olandeză Shell, de compania austriacă OMV și de compania franceză Engie.
Fostul cancelar social-democrat al Germaniei, Gerhard Schröder, un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost principalul promotor european al proiectului.