De ce a făcut un show Liviu Dragnea din alegerea sa în fruntea PSD

De ce a făcut un show Liviu Dragnea din alegerea sa în fruntea PSD

N-am nicio emoție, nu mă gândesc la niciun balotaj, la vreo surpriză, la nimicnimicuța care să-mi zdruncine convingerea că Unicul Candidat Liviu Dragnea n-ar fi ieșit, din urnele partidului, Președinte.

 Scriu textul acesta înainte de a afla rezultatul oficial al votului, dar n-am nicio temere de jurnalist că întreg PSD-ul s-a culcat cu știrea clară în cap și s-a sculat cu certitudinea: Dragnea Președinte!

Ceva mai democratic n-a trăit PSDul de la prima „alegere” a lui Ion Iliescu în fruntea FSN! De aceea și trebuie consemnat. Acțiunea de ieri, când toți membrii de partid au fost obligați să voteze ca să fie inventariați și să existe acea unanimitate de necontestat a președintelui, arată ce fel de organizare a PSD-ului vrea Liviu Dragnea. N-a fost pelerinaj chiar ca la Moaștele Sfintei Parascheva, dar pesediștii s-au încolonat frumos spre secțiile de vot amenajate. Cei de la Teleorman, acolo unde Unicul a mers să se voteze, i-pregătit o paradă ca în Coreea de Nord, dar și-au dat tot interesul ca fostul lor Baron să se simtă iubit și șef până-n măduva oaselor. Toți știu ce se așteaptă de la ei, tot atât de bine cum știu și ce-i așteaptă. Știm și noi, jurnaliștii, ce se întâmplă în Alexandria și prin județ - de pe la localnici, de prin investigațiile făcute și publicate, din dezvăluirile din ultimele zile, făcute la televizor de Teodor Nițulescu, fostul prefect al județului și partener politic, până în 2007, al lui Dragnea.

Reiau cea mai interesantă mărturie a lui Nițulescu, ca să profit că încă nu există în vigoare „Legea toleranței și demnității umane”, aia cu Defăimarea, clocită de Alesul de Teleorman, căci acum nu risc să mă trezesc cu vreo amendă, ba, chiar mai grav, cu un dosar penal! Spunea Nițulescu că cheagul averii lui Liviu Dragnea i se datorează lui Miron Mitrea care, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a dat lui Dragnea 10 milioane de lei (100 de miliarde în anul 2004) ca să transforme un drum județean într- unul național. De la acești bani, Dragnea a ajuns să-și dezvolte afacerile de bugetar și, mai târziu, „să sifoneze peste un miliard de euro”, după cum a zis fostul prefect. Nițulescu n-a prezentat dovezi, dar nici președintele PSD n-a zis că-l dă in judecată ca să-și „repereze” onoarea. Mă rog, probabil că spera să strecoare legea cu defăimarea și discriminarea și să-l amendeze apoi pe fostul partener, devenit liderul obraznic al partidului cu care, cândva, formase USL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desigur, nu ăsta era scopul principal al inițiativei legislative a lui Dragnea, trecută deja prin Senat și nici corectarea atitudinii cetățeanului față de anumite categorii sociale, care, de fapt, erau protejate prin lege. Singurii care lipseau din enumerarea categoriilor erau politicienii. Așa că Liviu Dragnea s-a gândit să introducă discriminarea pe criterii de apartenență politică și să ne trimită în fața instanței de judecată și pe noi, jurnaliștii, și pe cetățenii de rând, care-și mai permit și ei critici pe rețelele de socializare. Speriat de reacția presei și a societății civile, vineri, s-a răzgândit și a spus că perie legea, că elimină riscurile.

Revenind la scrutinul festiv, se impune întrebarea „De ce a făcut show Liviu Dragnea cu alegerea sa?”. Eu cred că a vrut să fie un mesaj pentru DNA și Înalta Curte, acolo unde, în scurt timp, se va prezenta ca să afle fie dacă rămâne cu condamnarea cu suspendare, fie decizia va fi de executare, fie va fi achitat. Dragnea cred că a vrut să demonstreze judecătorilor din echipa Liviei Stanciu că rolul său în piesa „Referendum” a fost similar cu cel din organizarea de duminică a alegerilor din PSD când, după ce a trasat sarcinile în partid, i-a lăsat pe liderii locali să se descurce.

Vom vedea dacă a reușit să convingă și să fie achitat sau dacă va fi mai interesant, pentru palmaresul justiției, să avem un președinte de partid condamnat definitiv. În momentul de față, însă, este limpede că ne confruntăm cu o criză de lideri care a dus PSD, dar și PNL, către un eșec politic cu repercusiuni grave în viața socială și economică a țării. Reapariția lui Traian Băsescu pe scena politică ar putea trezi din adormire oameni din formațiunile politice adverse. Ceea ce nu-i rău.

  Cititi povestea detaliata in editia tipărita de astăzi a Evenimentului zilei