Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce a disparu acest medicament din România. Motivul este uluitor
De ce a disparu acest medicament din România. Motivul este uluitor

De ce a disparu acest medicament din România. Motivul este uluitor

Printre medicamentele care nu se mai găsesc pe rafturile farmaciilor, este și celebrul distonocalm. Dispariția acestuia însă de pe piață are o cauză mai puțin știută.

Președintele Asociației Naționale a Farmaciștilor de Spital din România la dezvăluit la Medika TV motivul pentru care nu se mai fabrică acest medicament. Motivul este uluitor.

Se pare că ierbicidarea excesiva din ultimii ani, cu chimicale care se folosesc în agricultură, au dus la dispariția secarei cornută care conținea o ciupecă folosită la producerea distonocalmului. Afirmația a fost făcută  în emisiunea “Medika special” de la televiziunea de sănătate Medika TV, de către Ioan Antofie, președintele Asociației Naționale a Farmaciștilor de Spital din România.

 

”În România nu mai există secară cornută , care avea un parazit. Din cauza  ierbicidarii cu chimicale care se folosesc în agricultură se pare că nu se mai dezvolă acesta ciupercă și nu se mai poate colecta”,

Distonocalmul este unul dintre medicamentele produse în România, a cărui formulă a fost realizată de cercetătorii de la Facultatea de Farmacie din București. Avea un preț mic, fiind printre cele mai accesibile medicamente de pe piață.

 

 “Banalul distonocalm a dispărut de pe piață, deși era un medicament produs de Facultatae de Farmacie București. Era oare prea ieftin?”, a declarat Maria Ionescu, președinte Colegiul Farmaciștilor Teleorman.

 

Distonocalmul era folosit de către pacienții care sufereau de anxietate și nervozitate.