Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis, marţi, că nu este surprinzătoare' descoperirea în Franţa a unui caz de COVID-19 datând din decembrie, mai devreme decât se credea iniţial că s-ar fi răspândit pe teritoriul acestei ţări, adăugând că este posibilă raportarea şi a altor cazuri timpurii.
În acest context, OMS a încurajat şi alte ţări să verifice arhivele medicale în căutarea unor cazuri datând de la sfârşitul anului 2019, pentru a oferi o perspectivă nouă şi mai clară asupra epidemiei.
Se va face și la noi în țară acest lucru? La această întrebare a răspuns Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. „Întodeauna când există o astfel de situație, cum e cea provocată de coronavirus, există și studii care încearcă să vadă cât de repede a circulat, eventual, în comunitate.
Dacă au existat pneumonii care nu au avut o cauză cunoscută, se încearcă să se identifice dacă cumva a existat o infecție produsă de acest virus, care teoretic a fost identificat la începutul lui decembrie în China. Lucrul acesta se poate face dacă există probe biologice care au fost recoltate în acea perioadă”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.
Acesta a precizat că mai există prin unele laboratoare probe care au fost congelate, însă nu are informații să existe în România.
”Dar nu e exclus, și probabil probe de ser provenind de la pacienți care pot să arate că au trecut prin boală. Sunt studii retrospective, nu înseamnă neapărat o retestare. Dacă îi testăm acum și găsim anticorpi, nu știm dacă au trecut prin boală, e vorba de probe care să fi provenit de la pacienții cu pneumonii de cauză necunoscută.
Noi putem să încercăm la noi în spital, dar cred că mai degrabă se referă la țări care au avut schimburi cu regiunea Wuhan. România nu e o țară mult uzitată de cetățeni chinezi, dar regiunea Lombardia e principalul hub de schimburi comerciale între Italia și China și acolo a existat o mare circulație de cetățeni, nu e exclus ca intensitatea epidemiei de acolo să fie legată și de acest lucru”, a detaliat Rafila.
Întrebat despre evoluția cazurilor de coronavirus din România, Alexandru Rafila a spus că nu poate să facă o predicție cu privire la data de la care infectările ar putea începe să scadă: ”Sperăm că se va întâmpla cât mai repede, bine că nu a explodat. Am ținut lucrurile sub control și e meritul fiecăruia, dar acum trebuie să vedem dacă relaxarea se corealează și cu o scădere sau ne vom menține la această valoare”.