De azi, pensii mai mari cu 30%

De azi, pensii mai mari cu 30%

Pensionarii vor avea, din aceasta luna, indemnizatii majorate, in medie, cu 225 de lei. De la 1 noiembrie, punctul de pensie va creste cu 30%.

Astfel, punctul de pensie a crescut de la 416 lei la 541 de lei, reprezentand 37,5% din salariul mediu brut. De la 1 ianuarie 2008, varstnicii vor avea parte de o noua crestere a indemnizatiilor, cu 7,4%.

Batranii cu venituri mici vor beneficia insa, pana la sfasitul anului, de ajutoarele pentru incalzire, deoarece acestea se vor acorda in functie de cuantumul pensiei inainte de crestere, pana la 31 decembrie. 

Pensia medie in sistemul de asigurari sociale va creste cu 120 de lei, de la 402 lei la 522 de lei, iar cea pentru agricultori cu numai 50 de lei - de la 171 de lei, cat aveau pana ieri, pana la 221 de lei. Aproximativ cinci milioane si jumatate de pensionari vor beneficia de aceste majorari, dintre care un milion de oameni sunt fostii muncitori din agricultura.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bani putini pentru agricultori

Cei mai multi dintre pensionarii care se vor bucura de aceasta majorare primeau pana la 31 octombrie intre 501 si 750 de lei pe luna.  Majorarea de astazi, 1 noiembrie, va aduce, in plus, in buzunarul lor, sume cuprinse intre 150 si 225 de lei.

Efortul bugetar suplimentar pentru sustinerea acestei majorari este de 1,1 miliarde de lei. De cele mai mari cresteri vor avea parte batranii care au si acum cele mai mari venituri. In prezent, peste 60.000 de persoane au indemnizatii de aproximativ 1.000 de lei. Acestora majorarea le aduce inca 300 de lei in fiecare luna. Pe de alta parte, agricultorii care traiesc, in numar destul de mare, numai din 40 de lei pe luna, vor avea, in continuare, cele mai mici venituri.

Initial, majorarea de la 1 noiembrie fusese programata pentru prima luna a anului viitor, dar pentru ca bugetul de asigurari sociale pentru 2007 inregistreaza excedent, guvernul a decis sa foloseasca banii pentru cresterea pensiilor in avans.

Ajutoare pentru caldura cu dispensa

In ceea ce priveste sistemul de acordare a ajutoarelor pentru incalzire, executivul a decis ieri ca modalitatea de acordare a banilor pentru pensionari se va mentine pana pe 31 decembrie 2007, cu toate ca pensiile au crescut.

Guvernul a decis ca beneficiarii acestor ajutoare sa fie scutiti de depunerea de noi declaratii de venituri la primarii. Conform legii, pentru ca au beneficiat de majorarea indemnizatiilor, ei ar fi trebuit sa mearga din nou la consiliile locale si sa-si actualizeze declaratiile de venit.

Noile declaratii vor fi depuse doar dupa 1 ianuarie 2008, cand veniturile lor vor include si majorarea integrala a pensiei, respectiv atunci cand valoarea punctului de pensie va fi de 581 de lei.