De astăzi, medicamente mai ieftine pentru pensionari

De astăzi, medicamente mai ieftine pentru pensionari

Pensionarii cu venituri lunare mai mici de 600 de lei îşi vor putea cumpăra, de astăzi, medicamente mai ieftine.

Astfel, dacă până ieri bătrânii cardiaci trebuiau să plătească 9,06 lei pentru un Preductal (folosit în afecţiunile inimii), astăzi, ei îşi vor putea cumpăra medicamentul cu numai 1,81 lei. Şi asta, în baza programului Ministerului Sănătăţii, care prevede ca preţul medicamentelor compensate până acum cu 50% să fie suportat de stat în proporţie de 90%. „Este o măsură de care vor beneficia peste trei milioane de pensionari”, a precizat ministrul sănătăţii, Ion Bazac.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a început tipărirea şi distribuirea către medicii de familie a noilor formulare de reţete. Acestea au o rubrică în plus la categoriile de asiguraţi, unde medicii vor marca faptul că reţeta este eliberată pentru un pensionar cu venituri mici. Pentru a permite epuizarea stocurilor de formulare vechi, medicii vor putea face prescripţii pe ambele tipuri de reţete până pe 30 iunie.

Farmaciştii au deja noile softuri pentru reţete şi spun că, de data aceasta, nu sunt probleme. „Softurile funcţionează, vom putea elibera reţete”, ne-a asigurat farmacistul Constantin Ciulu, de la farmacia „Ioana”, din judeţul Ilfov.

Ne puteți urmări și pe Google News

O parte din fondurile pentru noul program de compensare destinat pensionarilor vin de la Ministerul Sănătăţii, din taxa pe viciu, restul, din fondul de asigurări. Pe lista celor 650 de medicamente pentru care statul va suporta costurile se regăsesc produse necesare în tratarea hipertensiunii arteriale, a colesterolului crescut şi a afecţiunilor circulatorii.