Potrivit unui scenariu al liberalilor, care spun și ei că agreează ideea, o parte a Cabinetului va pleca, într-adevăr, înainte de alegerile locale. Cel puțin trei miniștri vor candida la primării. Este vorba de Violeta Alexandru, Ion Ștefan și Ionuț Stroe.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, va fi aruncată în bătălia pentru Primăria Capitalei.

În calitate de președinte al PNL București ea s-a concentrat pe monitorizarea activității Gabrielei Firea și a criticat acțiunile ei în mod repetat. Poziția de ministru îi oferă vizibilitate și imaginea de care are nevoie. Acest plan ar putea pica doar dacă PNL va susține candidatura lui Nicușor Dan. Acesta este în plin proces de negociere cu liberalii.

Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului vizează Primăria Craiova, acolo unde și social-democrata Lia Olguța Vasilescu vrea să revină.

PNL Craiova a promis că că va nominaliza candidatul la primărie în primăvara acestui an. Electoratul a fost nemulțumit și spune că de fiecare dată PNL lasă pe ultima sută de metri anunțarea candidatului și că, aproape de fiecare dată se lasă cu scandaluri și demisii. Aripa tânără, din care face parte și Stroe, reproșează celor vechi trecutul comun cu PSD din perioada USL. Olguța Vasilescu nu-l cruță deloc pe rivalul ei, aceasta lansând o serie de atacuri în presa locală. Liberalii au tot încercat cu Mario Oprea, dar acesta nu a reușit să treacă de scorul partidului.

Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, și-ar dori fotoliul de primar de Focșani sau să-l înlocuiască pe Marian Oprișan la președinția Consiliului Județean.

Acesta duce, de ani de zile, lupte cumplite cu baronul PSD de Vrancea și a promis că își va atinge obiectivul, să-l înlăture din funcție. Acum, din poziția de ministru, îi poate seduce mult mai ușor pe primarii din județ deoarece el este acum cel care împarte banii din PNDL.

Ion Ștefan a intrat în Guvern cu aviz negativ de la comisiile de specialitate din Parlament. El este fie foarte emotiv, cum s-a comportat la audieri, fie foarte excentric. Ion Ștefan este un politician destul de controversat, însă liberalii țin foarte mult la el.