Evenimentul ZileiActualitateDe acum, e sigur. SUA își suplimentează prezența militară în România

De acum, e sigur. SUA își suplimentează prezența militară în România

De acum, e sigur. SUA își suplimentează prezența militară în România
Oficiali ai Armatei Române și ofițeri superiori ai Armatei SUA au discutat, la București, despre implementarea deciziilor privind staționarea militarilor americani în țara noastră precum și despre stadiul acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. Partea americană a fost informată că Executivul român a aprobat fonduri pentru extinderea bazelor de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii, pronunțându-se pentru suplimentarea prezenței militare a SUA în România.

Reuniunea Comitetul Executiv Româno-American s-a desfășurat, joi și vineri, la București, delegaţia română fiind formată din co-preşedintele român, colonelul Alin Moiceanu, din cadrul Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale și reprezentanți ai MApN, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Finanţelor Publice.

Delegaţia SUA a fost condusă de co-preşedintele american, colonelul Geoffrey Wright, din cadrul Direcţiei planuri şi strategii a Comandamentului European al Forțelor SUA în Europa. Pe lângă experți militari ai forțelor terestre, navale și aeriene americane, la reuniune au participat și reprezentanți ai Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu și ai Ambasadei SUA la Bucureşti.

Oficialii români și americani au discutat despre exerciţiile bilaterale şi multinaţionale planificate pentru următorii doi ani și despre proiectele de infrastructură ale partenerului american în zonelor puse la dispoziţia acestuia în baza Acordului dintre România și SUA, informează MApN.

În acest context, au fost discutate planurile de extindere ale bazelor aeriene de la Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii, precum și alte aspecte privind procesul de implementare a tratatelor bilaterale. De asemenea, au fost prezentate sprijinul și contribuția părții române la dezvoltarea proiectelor de infrastructură și extinderea celor două baze aeriene menționate.

Potrivit sursei citate, la această reuniune a Comitetului Executiv Româno- American, “partenerii americani au fost informaţi despre faptul că țara noastră se pronunță ferm în favoarea unei suplimentări a prezenței militare a SUA în România, în linie cu poziția exprimată de Președintele României cu prilejul întâlnirii din luna august cu Președintele SUA de la Casa Albă”.


Accesează: