„Nu cunosc detalii legate de acest subiect. Știți poziția mea legată de acest subiect”, a răspuns Orban, întrebat de ce PNL a atras mulți primari de la PSD pentru a fi candidați PNL la alegerile locale.

Miercuri, chiar și președintele Klaus Iohannis a vorbit despre acest subiect, spunând că nu vede cu ochi buni racolarea unor membri PSD la PNL. Șeful statului a precizat că este împotriva traseismului politic, pe care o califică drept „o boală gravă a politicii românești”.

Declarația șefului statului a venit după ce liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, i-a acuzat pe liberali că „fură” primari de la PSD și că se folosesc de fonduri guvernamentale pentru a-i șantaja.

PNL ar fi atras în doar câteva zile, peste 120 de primari de la PSD prin înțelegeri ascunse, oferte si promisiuni. Şi în 2014, PSD, aflat la guvernare, acapara sute de primari în baza ordonantei 55, care permitea migrația aleșilor locali.

Apropierea campaniei electorale pentru alegerile locale a declanșat operațiunea de racolare a primarilor aflați în funcție. PNL a început să anunțe transferul mai multor primari PSD, chiar dacă liberalii anunțaseră că nu vor încuraja migrația politică.

De cealaltă parte, social-democrații spun că s-a recurs la amenințări și șantaj și că vor depune plângeri penale împotriva membrilor PNL care au recurs la aceste metode. Nici PSD nu a stat deoparte, reușind să atragă în jur de 39 de primari de la PNL, însă cu mult sub scorul făcut de Partidul Liberal.

Nici social-democrații nu au rămas însă indiferenți și au acaparat aleși locali de la partidul aflat la guvernare. Doar că PSD a reușit să-și întărească forțele cu doar 39 de primari.